Gå til innhold
Annonse
Villa Seafood sin nye pakkerobot er «korona-sikker», og Villa Seafood-sjefen forteller at de får ut fisken som vanlig. Men logistikken er utfordrende. Foto: Villa Seafood.
Villa Seafood sin nye pakkerobot er «korona-sikker», og Villa Seafood-sjefen forteller at de får ut fisken som vanlig. Men logistikken er utfordrende. Foto: Villa Seafood.

Villa Seafood-lederen sier eksportører nå opplever enorme utfordringer når det gjelder logistikk av fersk fisk, og påpeker at de satser mye på å få ut frossen fisk. 

Annonse

Administrerende direktør Ove Magnar Thu, i eksportselskapet Villa Seafood, sier han vurderer korona-situasjonen som veldig uoversiktlig. Han svarer på både vegne av Villa Seafood, men også Arctic Filet som de eier sammen med Wilsgård fiskeoppdrett.

- Spesielt for fersk fisk er det enorme logistikkutfordringer. Men vi produserer også mye frosne fileter og porsjoner på vårt anlegg Arctic Filet på Senja, og det er stor etterspørsel etter fryst fisk nå. Så lenge våre arbeidere på fabrikken er friske og kommer på jobb blir det full fart med produksjon av frossenvarer fremover, opplyser han til Kyst.no.

Villa Seafood-sjef Ove Magnar Thu sier de  blant annet satser på frossen fisk, i tillegg til den ferske fisken som er mer utfordrende å få ut logistikkmessig. Foto: Privat.
Villa Seafood-sjef Ove Magnar Thu sier de blant annet satser på frossen fisk, i tillegg til den ferske fisken som er mer utfordrende å få ut logistikkmessig. Foto: Privat.

- Forventer det blir verre

Flyfrakt påpeker Thu er en stor utfordring og til dels bilfrakt. Frossenvarene går stort sett som normalt.

- Er det noen markeder dere ikke når? 

- Fersk filet til USA begynner å bli problematisk og vi forventer at det blir verre. Vi anmoder våre kunder om å kjøpe frossen filet fra oss så de har noe å tilby kundene, men jeg tror ikke alle oppfatter hvor langvarig dette kan bli enda.

Frossen fisk etterspørres nå, og Villa Seafood pakker mye frossen fisk om dagen som skal sendes ut på verdensmarkedet. Foto: Villa Seafood.
Frossen fisk etterspørres nå, og Villa Seafood pakker mye frossen fisk om dagen som skal sendes ut på verdensmarkedet. Foto: Villa Seafood.

- Da stopper alt opp

Han påpeker at logistikken og eventuell sykdom på ansatte på filetfabrikken er de største utfordringene for dem.

- Dersom vi får mye sykdom på ansatte, betyr det at vi ikke får produsert frossenvarer heller. Da stopper alt opp. Men vi tar alle forholdsregler for å hindre smitte til våre ansatte.

Thu opplyser at daglig leder på Arctic Filet blant annet har flyttet på hybel ut på anlegget for å unngå smitte fra hjemstedet en time unna.

- Fraktbrev blir skrevet i gangen og vi følger alle råd fra FHI, og vel så det, påpeker han.

- Totalt meningsløst i disse dager

Om tiltakene regjeringen nå har satt i gang for næringslivet og havbruksnæringen er bra nok, sier han at historien vil vise. 

- Men å betale avgift for å ha folk i arbeid er totalt meningsløst i disse dager, og så får vi telle opp etter hvert. Det er viktig at myndighetene stiller opp for bankene slik at bankene kan stille opp for bedriftene i tillegg til direkte tiltak rettet mot alle næringsdrivende.

Av ytterligere tiltak synes Thu regjeringen bør droppe arbeidsgiveravgiften, med tilbakevirkende kraft fra 01.01.2020.

- Det er et enkelt og konkret tiltak som hjelper alle som har ansatte i arbeid. Det holder ikke å utsette betalingene, det er å pisse i buksa. Det føles godt med en gang, men etterpå er det bare kaldt og ekkelt, sier Thu.  

- Kronen har jo blitt svært svekket, hva er din vurdering av det?  

- “What you see is what you get”. Det er umulig å si noe mer fornuftig enn det, men svak krone hjelper selvsagt på pris til oppdretter i norske kroner, men økning i logistikk-kostnader spiser opp den fordelen mange-gangen.

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse