Havmerden Ocean Farm 1. Foto: Salmar/Ocean Farming.

- Et blandet kvartal for SalMar

Høyere underliggende kost på slaktet fisk i en region, samt lavere aktivitet i salg- og prosesseringsaktivitetene påvirker resultatet negativt. Oppsummert skriver selskapet likevel at resultatet er tilfredstillende. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Samlet operasjonelt driftsresultat (EBIT) for driften første kvartal endte på 708,1 millioner kroner, opp fra 670,7 millioner kroner i samme periode i fjor. Samlede driftsinntekter var 2,5 milliarder kroner, opp fra 2,4 milliarder i tilsvarende periode 2017.

Slaktevolumet endte på 31 900 tonn, mot 26 300 tonn i første kvartal 2017. SalMars samlede driftsresultat per kilo ble på 22,21 kroner i kvartalet, en nedgang på 3,29 kroner per kilo målt mot samme periode 2017. 

Olav-Andreas Ervik, konsernleder i Salmar. Foto: Salmar.

Måtte slakte ut tidigere enn planlagt i midt

Men det er noen forskjeller i de ulike regionene, og avlusninger påvirker produksjonskosten i begge regioner. I segment Midt-Norge skriver de at den biologiske utviklingen gjennom kvartalet har vært tilfredsstillende på tross av lave sjøtemperaturer. Slaktevolumet i perioden er i all hovedsak fra fisk satt i sjøen høsten 2016.

- Grunnet hensyn til fiskevelferd ble deler av fisken slaktet tidligere enn planlagt i kvartalet.  Dette har påvirket produksjonskostnaden per kilo slaktet fisk negativt, skriver selskapet i en børsmelding.

Samlet sett har segmentet likevel hatt en stabil kostnadsutvikling på slaktet fisk sammenlignet med foregående kvartaler.

- Det ventes en bedring i kostnadsutviklingen for region Midt-Norge i de kommende kvartalene.

Rustet for utfordringer i nord

Segment Nord-Norge mener selskapet leverer tilfredsstillende første kvartal.

- I kvartalet er det høstet fra en produksjon av fisk som har en høyere kostnad grunnet høy avlusningsaktivitet høsten 2017. Utslaktingen av denne fisken vil også påvirke kostnadsbildet for segmentet i de kommende kvartaler. SalMar har over tid bygget opp en solid behandlingsberedskap og er godt rustet for å håndtere eventuelle utfordringer fremover.

- Fastpriskontrakter bidro negativt

Markedsprisen på laks påpekes hadde en nedgang på 5,52 kroner per kilo i første kvartal 2018 sammenlignet med første kvartal 2017. Salgs- og prosesseringsaktivitetene har levert et kvartal med sterk prisoppnåelse, men resultatet er påvirket av sesongmessig lav aktivitet på industriaktivitetene. Videre har fastpriskontrakter, som utgjorde 39 prosent av samlet volum i perioden, gitt et negativt bidrag i kvartalet.

Segmentet leverer samlet et driftsunderskudd 15,3 millioner kroner i kvartalet, mot et underskudd på 61,3 millioner kroner i samme periode i fjor.

Kontraktsdekningen for andre kvartal 2018 ligger per medio mai på rundt 50 prosent, for gjenværende slaktevolum 2018 ligger kontraktsandelen på 36 prosent.

- Første kvartal ble et blandet kvartal for SalMar-konsernet. Prisoppnåelsen i kvartalet har vært god og den underliggende driften er tilfredsstillende i samtlige av konsernets virksomhetsområder. Høyere underliggende kost på slaktet fisk i Nord-Norge og lavere aktivitet i salg- og prosesseringsaktivitetene påvirker derimot resultatet negativt, sier Olav-Andreas Ervik i SalMar i børsmeldingen.

- Det å være kostnadsleder har alltid vært en klar målsetting for SalMar. Vi jobber derfor kontinuerlig for å kontrollere og redusere kostnader på laksens betingelser, legger han til. 

Norskott Havbruk (Scottish Sea Farms), som SalMar eier 50 % av slaktet totalt 6 500 tonn i kvartalet, ned fra 7 200 tonn i foregående kvartal, men opp fra 5 900 tonn i første kvartal i 2017.

God biologi i havmerden

Selskapet har så langt investert cirka 700 millioner kroner i havmerd-konseptet Ocean Farm, som er inne i en 12 måneders pilotfase for utprøving.

- Selskapet opplever fortsatt gode biologiske resultater i havmerden med høy tilvekst og lav dødelighet. Forventet slaktetidspunkt er andre halvår 2018.

De skriver videre at for å videreutvikle havbasert oppdrett på laksen premisser ervervet SalMar 51 prosent av aksjene i MariCulture AS, og har samtidig inngått et samarbeid med dagens eier om å utvikle offshorebasert oppdrettsvirksomhet som kan operere i det åpne hav.

- Det jobbes løpende med forskning og utvikling av nye konsepter som skal bidra til å sikre fortsatt bærekraftig vekst fremover, skriver selskapet og viser til at de også har søkt om 16 utviklingstillatelser for å utvikle konseptet «Smart Fish Farm», som skal tålee signifikant bølgehøyde på opptil 15 meter.

- Dersom utviklingsfasen blir vellykket, vil den nye dypvannsmerden for første gang gjøre det mulig å etablere oppdrett i det åpne hav, og med knapt noen begrensninger ved valg av lokalitet.

Gode utsikter

Basert på anslag over stående biomasse ved utgangen av første kvartal 2018, er det for hele 2018 ventet økning på fire prosent i det globale tilbudet av  atlantisk laks, noe selskapet mener gir utsikter til fortsatt god inntjening.

SalMar forventer å samlet slakte rundt 143 000 tonn laks i Norge i år, fordelt på 96 000 tonn i region Midt og 47 000 tonn i region Nord.

I Norskott Havbruk og Arnarlax er det i 2018 ventet et slaktevolum på henholdsvis 26 000  og 8 000 tonn.