Ocean Farm 1 har vært en suksess så langt, og selskapet kan vise til gode resultater. Foto: Salmar.

Havmerd: - Dette har vært et eventyr

Trond Williksen i Salmar mener at offshore havmerden er og kommer til å bli et eventyr. – Produksjonen i havmerden går bra. Vi har hatt lave lusetall og fisken trives godt, sier han. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Havmerden «Ocean Farm 1». var på plass på lokaliteten i Frohavet femte september i fjor. Siden da har det vært arbeidet med innkjøring av teknikk, blitt satt ut fisk, og driften er kommet godt i gang.

Under North Atlantic Seafood Forum (NASF) i Bergen tirsdag, ga konsernsjef Trond Williksen en liten oppdatering på verdens første offshore havmerd.

- Vi har lave lusetall, og lav dødelighet på fisken. Fisken spiser godt og trives. Vi ser det fungerer og dette gjør at vi virkelig har fått troen på at denne produksjonsformen er en del av fremtiden, sa han. 

- Svært stolte av å være først ut

Williksen pekte deretter på at ryggraden til laksenæringen fremdeles vil være dagens oppdrett i norske fjorder og kyster, men understreket at de har stor tro på at offshore oppdrett også vil være en del av fremtidens laksenæring. 

Trond Williksen under Nasf-konferansen i Bergen, der han snakket om Salmars havmerd. - Vi er selvsagt svært stolt av at vi er først ut med offshore lakseoppdrett. Foto: Therese Soltveit.

- Vi er selvsagt svært stolte av å være først ut med offshore oppdrett og lede veien for offshore lakseoppdrett, la han til.  

Les også: Havmerden forankres:- Det er en kjempejobb for alle involverte

- Kunnskap er nøkkelen

Cirka en million smolt ble satt ut på lokaliteten i slutten av september, og fisken hadde da en snittvekt på mellom 270 og 280 gram. Wiliksen viste videre til at Salmar har fokus på å få på plass mest mulig kunnskap og erfaringer om havmerden, og har derfor inngått ett samarbeid med Kongsberg-gruppen og NTNU, for å se på videreutvikling av offshore merden som er plassert på lokaliteten Håbranden.  

Williksen sa at det de fokuserer mest på er tilegning av kunnskap, og å få den første lakseproduksjonen så god som mulig. 

- Nøkkelen til videre suksess med offshore oppdrett og utviklingen av denne næringen er jo kunnskap, uttalte han.