Analyser av importert sjømat fra land utenfor EU/EØS-området i 2014 viste få tilfeller der uønskede stoffer var over grenseverdien. Foto: Matportalen.

Få funn av uønskede stoffer i importert sjømat

Analyser av importert sjømat fra land utenfor EU/EØS-området i 2014 viste få tilfeller der uønskede stoffer var over grenseverdien. Statusen på importert sjømat var derfor god i 2014, på samme måte som den har vært tidligere, melder Matportalen.no 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Mattilsynets grensekontrollstasjoner tok ut 133 prøver i 2014. I prøveomfanget var det fisk, krepsdyr, skjell, blekksprut, marine oljer og sammensatte produkt. På oppdrag fra Mattilsynet analyserte NIFES prøvene, melder Mattilsynet/Matportalen.

- Resultatene fra analysene viser få funn over grenseverdiene, forteller Christine Børnes, seniorrådgiver i Mattilsynet.

Få overskridelser

Blant overskridelsene var det en prøve sverdfisk og en prøve med blekksprut som hadde høyt bakterietall. To prøver av olje fra blekksprut inneholdt dioksin og dioksinlignende PCB over grenseverdien. En prøve med importert malle fra Thailand inneholdt fargestoffet malakitt. Dette stoffet er ikke tillatt brukt. Ellers ble det ikke funnet overskridelser.

Alle analyseresultater blir fortløpende rapportert inn til EU og håndtert.

- Sammen med funn fra andre land gjør vi en risikovurdering for å vurdere om vi bør endre tilsynet og kontrollen med importert sjømat, sier Børnes.

Kontroll av varer fra land utenfor EU

Norge er forpliktet i EØS-avtalen til å gjennomføre overvåkning av fremmedstoff og mikroorganismer i importerte næringsmidler i land som ikke er medlem av EU.

Mattilsynet tar derfor hvert år ut prøver av sjømat importert fra land utenfor EU. NIFES analyserer på oppdrag av Mattilsynet prøvene for miljøgifter, ulovlige legemidler, parasitter og mikroorganismer.

Resultatene fra vårt og andres overvåkningen blir brukt til å lage beskyttelsestiltak for import, melder Matportalen/Mattilsynet.