Labora deler gjerne bilder fra sine tidlige dager med fiskehelse. Foto: Labora.

Feirer 60 års jubileum og utvider fiskehelse-avdelingen

Labora feirer 60 år og feirer blant annet med ny visuell profil. Selskapet skal også flytte inn i nytt moderne laboratorium samt utvider fiskehelseavdelingen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Selskapet ble etablert i 1957 og har i dag fire avdelinger som omhandler kjemi, mikrobiologi, molekylærbiologi og fiskehelse. De er også en del av Fiskehelse Nord AS og er medlem av Akvaveterinærenes forening, samt Fiskehelseforeningen.

På tross av at selskapet i år er 60 år ble fiskehelsetjenesten først etablert i 1986 som en del av virksomheten til Byveterinæren i Bodø/Næringsmiddeltilsynet i Salten.

Karianne Jakobsen er daglig leder i Labora og forteller om en enorm utvikling de siste årene. Foto: Labora.

- Fiskehelsetjenesten ble startet av byveterinær Birger Willumsen. På denne tiden begynte oppdrettsnæringen i nord å vokse og det var behov for veterinærer med spesiell kunnskap om fiskehelse, forteller daglig leder Karianne Jakobsen til kyst.no.

Siden den gang opplyser hun at selskapet har bygget opp kompetanse og erfaring i en voksende næring i gjennom flere tiår.

- Våre fiskehelsebiologer og veterinærer jobber kontinuerlig med å bidra til forebygging av fiskehelse og fiskevelferd til våre kunder. Nye problemstillinger og ny teknologi krever stadig ny kunnskap og kompetanse. En av utfordringene nå er å bekjempe og forebygge lakselus med ikke-medikamentelle metoder og samtidig ivareta fiskevelferden, sier Jakobsen.

Opererer i Saltenområdet

Etter etableringen av det statlige Mattilsynet, ble tjenesten ifølge selskapet videreført som en del av Labora, og i dag er fiskehelsetjenesten bemannet med en veterinær, to fiskehelsebiologer og en faglaborant. De har også nylig ansatt det Jakobsen omtaler som svært erfaren fagleder til å lede fiskehelseavdelingen, og skal annonsere hvem dette er innen kort tid.

- Vi jobber også med å akkreditere fiskehelseavdelingen som inspeksjonsorgan etter standardenNS-EN ISO/IEC 17020. Kravet til dokumentasjon og kvalitetssystem har vokst de siste årene. Når vi har akkrediteringen på plass, vil dette forenkle våre kunders dokumentasjonskrav om oss som underleverandør til sine sertifiseringer som Global Gap og ASC. Det gir også trygghet for våre kunder at vårt internkontrollsystem og prosedyrer er bygd opp etter en akkreditert standard, opplyser Jakobsen.

Det meste av arbeidet deres per i dag er avtalefestet tilsyn med cirka 40 oppdrettskonsesjoner i Saltenområdet. Hovedsakelig settefisk- og matfiskanlegg innen lakseoppdrett, men de er også tilstede hos en del marine arter, lakseslakterier med mer.

- Vi har overvåket, avdekket, utviklet nye tjenester, lært nye analysemetoder, blitt flere detektiver og vekst i lag med kundene våre. Vi skal fortsette å utvikle kompetansen i nord, være hjelpsom, tett på, pålitelig og sørge for at folk og næring i nord er trygg og frisk, skriver selskapet på sine hjemmesider.

  • Labora er et privat aksjeselskap, som eies av Iris Salten IKS og Universitetet i Nordland.
  • De har 22 ansatte og er lokalisert i Bodø.
  • Våren 2017 skal de flytte inn i et nytt laboratorium i Bodø.
Prøvetaking av fisk på merdkanten. Foto: Labora.