Illustrasjonsbilde av ILA. Foto: Trygve Poppe

Fem alternative strategier for fremtidig håndtering av ILA

Hvordan skal Norge bekjempe fiskesykdommen Infeksiøs lakseanemi (ILA) når ny europeisk dyrehelselovgivning trer i kraft i april 2021? En prosjektgruppe har utredet ulike alternative strategiske veivalg innenfor det nye regelverket.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Med ny dyrehelseforordning fra april 2021 blir fiskesykdommen ILA kategorisert som C-sykdom. For C-sykdommer blir det lagt opp til at myndighetene i hvert enkelt EØS-land avgjør om det skal etableres en bekjempelsesplan som er ment å lede fram til sykdomsfri status eller ikke, melder Mattilsynet. 

En prosjektgruppe opprettet av Mattilsynet og sammensatt av representanter for kunnskapsinstitusjoner, næring og forvaltning har utredet ulike alternative strategiske veivalg innenfor det nye regelverket.

Mattilsynet skriver at en samlet prosjektgruppe er enig i at Norge bør ha et ambisjonsnivå som innebærer lavere smittepress og årlig forekomst av ILA enn det vi har i dag. Prosjektgruppen har imidlertid noe ulik preferanse når det gjelder de alternative forslagene til løsning, og det gis derfor ikke en samlet anbefaling på dette fra prosjektgruppens side.

Les rapporten og vedleggene til den Mattilsynets nettsider.