Tross det totale fallet for august viser Sjømatrådets tall en økning av konsum av fersk laks i Frankrike på 20 prosent i forrige måned. Foto: Zinneke (Wikipedia).

Ferietid og redusert restaurantkonsum ble en dårlig kombinasjon

Kraftig nedgang for sjømateksporten i august.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Norsk sjømateksport hadde en nedgang på 14 prosent i august. Totalt ble det eksportert sjømat for 7,3 milliarder kroner. Det er 1,2 milliarder kroner lavere enn i august i fjor.

Hittil i år er det eksportert sjømat for 68,2 milliarder kroner. Det er en økning på 781 millioner kroner, eller i overkant av 1 prosent, sammenlignet med samme periode i 2019.

- Nedgangen i eksportverdien i august skyldes en svekket etterspørsel og mindre drahjelp fra den svake norske kronekursen som vi opplevde tidligere i år, sier direktør for markedsinnsikt og markedsadgang i Norges sjømatråd, Tom-Jørgen Gangsø.

 Ferietid i Europa

Laks og torsk står for mesteparten av nedgangen i august, med en redusert eksportverdi på henholdsvis 764 millioner kroner og 236 millioner kroner.

- Årsaken til lavere etterspørsel er sammensatt, men feriemodus i Europa og redusert restaurantkonsum er noe av forklaringen, sier Tom-Jørgen Gangsø.

Polen, Danmark og Frankrike var de største markedene for norsk sjømat i august. 

Eksport av norsk sjømat hittil i år fordelt på fiskeri og havbruk. Kilde: Norges Sjømatråd. Klikk for større

Stort fall til Kina

I 2019 var Kina det største vekstmarkedet for norsk sjømateksport. Nå opplever Norge et langt tyngre kinesisk marked. Sammenliknet med august 2019 gikk verdien av lakseeksporten til Kina ned 69 prosent i august i år. For den totale norske sjømateksporten til Kina er bildet det samme:

  • I august ble det eksportert rundt 7 600 tonn norsk sjømat til Kina.
  • Den samlede verdien var 214 millioner kroner.
  • Det er en volumnedgang på 43 prosent og en verdinedgang på 54 prosent.

Se flere nøkkeltall her.

To utfordringer

- Det kinesiske laksemarkedet har vært preget av to bølger, først ved utbruddet av covid-19, og dernest i forbindelse med den etter hvert så omtalte hendelsen på et matmarked i Beijing i juni og etterfølgende mediesaker om korona og sjømat, sier Norges sjømatråds fiskeriutsending til Kina, Victoria Braathen.

Så langt i år har norsk lakseeksport en samlet volumnedgang på 28 prosent og en verdinedgang på 32 prosent til Kina.

- Mens den første bølgen påvirket restaurant- og hotellmarkedet, har den andre bølgen hatt en bredere effekt på markedet. Vi forventer at etterspørselen vil ta seg opp igjen utover høsten, sier Victoria Braathen.

Stor nedgang for laks

Verdi av norsk laks- og ørreteksport per måned Kilde: Norges Sjømatråd. Klikk for større
  • Det ble eksportert 95 100 tonn laks til en verdi av 5,3 milliarder kroner i august.
  • Volumet falt med 7 prosent.
  • Verdien falt 764 millioner kroner, eller 13 prosent, sammenlignet med august i fjor.
  • Polen, Frankrike og Danmark var de største markedene for norsk laks i august.

- Under koronapandemien har en stadig større andel av laksen blitt konsumert hjemme istedenfor på restaurant. Dette har ført til en sterk økning i salget av laks i dagligvarehandelen. En konsekvens av det er at en stadig større andel av lakseeksporten nå går til Polen, som er det viktigste foredlingslandet for laks, sier sjømatanalytiker Paul T. Aandahl i Norges sjømatråd.

Totalt ble det eksportert 15 885 tonn lakseprodukter til Polen i august, noe som utgjør knappe 17 prosent av totaleksporten. Eksportvolumet var 76 prosent høyere enn til Danmark, som er det nest største markedet.

Økt EU-andel

EU blir et stadig viktigere marked for norsk laks. På ett år har verdiandelen til EU-markedet økt fra 69 til 74 prosent.

- Frankrike er ett av de markedene som har tatt en u-sving i koronaperioden. Da landet stengte ned, fikk franskmennene kun handle i nærbutikken. Nå er landet åpnet opp, og det gir en effekt for lakseeksporten. Det hjelper også at dagligvarekjedene er begynt å kjøre priskampanjer på laks for å lokke til seg kunder, sier Paul T. Aandahl.

Stor satsing i Frankrike

Sjømatrådets tall viser en økning av konsum av fersk laks i Frankrike på 20 prosent i august. 

- Selv om Frankrike nå er åpnet opp, ser vi en sterk trend mot fortsatt økt hjemmekonsum. Norsk fersk laks har en sterk posisjon i fransk dagligvarehandel, og med fortsatt høyt hjemmekonsum, vil dette forsterke seg. Denne høsten kjører Sjømatrådet en stor mediekampanje mot franske konsumenter, så det blir ekstra spennende å følge utviklingen videre, sier Norges sjømatråds fiskeriutsending til Frankrike, Trine Horne.

Økt verdi for ørret

  • Det ble eksportert 6 900 tonn ørret til en verdi av 326 millioner kroner i august.
  • Volumet økte med 22 prosent.
  • Verdien økte med 5 millioner kroner, eller 2 prosent, sammenlignet med august i fjor.
  • Ukraina, USA og Finland var de største markedene for norsk ørret i august.