Gå til innhold
Annonse

Fire av fem rognkjeks starter livet på Averøya

Lumpfish er spesialbygget for rognkjeksfiske. Foto: Skjerneset Fisk AS
Lumpfish er spesialbygget for rognkjeksfiske. Foto: Skjerneset Fisk AS

Tor Gunnar Otterlei i Skjerneset Fisk forteller de leverer 80 prosent av rognkjekseggene som klekkes i Norge. Nå står Skottland for tur.

Annonse

Tor Gunnar Otterlei forteller at de per i dag har seks faste ansatte på stamfiskanlegget på Averøya i Møre og Romsdal, der eggene sendes ut fra.

- Antallet stamfisker vi har i anlegget varierer mellom 100 til 200 stykker alt etter etterspørsel og vi fisker til hver enkelt bestilling, forteller Otterlei til kyst.no.

Han regner cirka 70 000 rogn per liter, og i dag har selskapet tillatelse til å holde 15 000 stamfisk for stryking og en produksjon av inntil 5000 liter rogn på Mork.

Leverer på etterspørsel

Lumpfish er båten som bruker til å drive garn og fiske av rognkjeks. Foto: Skjerneset Fisk AS
Lumpfish er båten som bruker til å drive garn og fiske av rognkjeks. Foto: Skjerneset Fisk AS

Fangst av stamfisken gjennomføres med en spesialbygget rognkjeksbåt tilhørende Rensefisk AS, som Skjærneset Fisk deretter kjøper stamfisken av.

- Vi fisker bare gyteklar fisk med garn i området. Etter at den er fisket blir den desinfisert før den tas inn i anlegget, forklarer Otterlei.

Etter dette står fisken i ett døgn i anlegget før stryking.

- Vi tar så ut melkeprøver som sendes til analyse. Melken kan så oppbevares frem til man får svar på analysen i opptil en uke.

Hele 90 prosent av rognen de tar ut blir pakket og sendt ut til rensefisk-oppdretterne. Skulle de produsere tillat volum kan 315 millioner egg sendes fra stamfisk-anlegget.

- Vi pakker rognen fersk i poser sammen med analysert melke og sender den ut til oppdrettere over hele landet. Jeg mener vi produserer rundt 80 prosent av rognen som klekkes i Norge, sier han.

Sender til Skottland

På sikt ønsker selskapet også å produsere øyerogn. Per i dag leveres det rogn ti måneder i året til Norge. Snart skal de også eksporterer sin første rogn til Skottland.

- Vi skal fly rogn og melke over. Dette blir et prøveprosjekt, men lykkes man ser vi for oss at vi kan eksportere hundrevis av liter, sier han.

- Tror du vi får en produksjon på 30 millioner rognkjeks i år?

- Det er jeg ikke sikker på da det har vært problemer med virus hos noen av produsentene. Nå ser det ut som produksjonen går bedre så vi får se.

På stamfiskanlegget
På stamfiskanlegget "Mork" oppbevares stamfisken. Her både strykes fisken, øyerogn produseres, og det pakkes forsendelser or hele landet. Snart også til Skottland. Foto: Skjerneset Fisk.

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse