I Norge brukes leppefisk og rognkjeks i mer enn 60 % av alle laksemerdene. Illustrasjonsfoto: Linn Therese Skår Hosteland.

Flere fisker ut rensefisken før operasjoner i merd

Tor Gunnar Otterlei som er daglig leder i Rensefisk AS forteller flere oppdrettere velger å fiske ut rensefisken før operasjoner i laksemerden, for å ta vare på lusespiserne. - Det er spesielt før avlusing, sier han.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Ifølge Otterlei har de i selskapet kommet godt i gang med jobben for å fiske opp rensefisk fra laksemerden og har mellom tre og fire team i full jobb som driver med dette.

- Det er full rulle rundt omkring på forskjellige anlegg, der vi nå går inn å gjenfanger rensefisk før de begynner avlusingsprosessen på laksen. Det er spesielt før avlusing det nå er mye oppdrag, sier han.

Les også: Gjenfangstet over 50 % av rensefisken fra laksemerd

De siste månedene har han utvidet staben til 10-12 personer som er i sving som rensefisk-fiskere i laksemerden.

- Vi har til nå kunnet ta opp cirka 60-70% av fisken avhengig av hvor lang tid før selve avlusingen starter, noe vi er godt fornøyd med, legger han til.

Når laksen gjennomgår ulike prosesser settes rensefisken i ventemerder til avlusingen etc er over, før den går tilbake igjen.

- Vi fører så rensefisken tilbake i samme merdene, sier Otterlei til kyst.no.

Fokus på gjenbruk av rensefisk har økt blant næringen den siste tiden. Også Norsk Oppdrettsservice etablerte nylig en flåte som skal gjøre dette for Lerøy.

Les også: Skal fiske rensefisk i laksemerden