Gå til innhold

Forlenget hyllelivet til regnbueørret med lime og rekeskall

Forskere har forlenget hyllelivet til regnbueørret bl.a. ved å bruke lime. Foto: Pixabay
Forskere har forlenget hyllelivet til regnbueørret bl.a. ved å bruke lime. Foto: Pixabay

Forskere har forlenget hyllelivet til nedkjølt ørretfilet med mellom 10 og 15 dager.  Dette fikk de til bla ved hjelp av essensielle oljer fra persisk lime.

Persisk lime (Citrus latifolia) inneholder mer enn 50 aktive og aromatiske stoffer som fenoler og terpener. Disse stoffene har antimikrobielle og antioksidantegenskaper noe som en gruppe iranske forskere har utnyttet.

I en artikkel i «International Journal of Biological Macromolecules» beskriver forskere ved Universitetet i Shah-e Kord i Iran et forsøk de påførte ørretfilet et lag med gelatin laget av kitosan, et produkt som kan utvinnes fra kitin i rekseksall. Gelatinen ble også tilsatt eteriske oljer fra lime. Målet var å se om denne coatingen kombinert med superkjøling kjøling ned mot frysepunktet, kunne øke holdbarheten på fisken.

Når forskerne vurderte resultatene viste det seg at de hadde klart å forsinke veksten av såkalte mesofile bakterier (trives best mellom 20 og 40 grader), og at det totale nivået av kuldeelskende bakterier, samt tarm- og melkesyrebakterier var lavere sammenlignet med kontrollene.

Oppsettet forsinket også økningen i det totale nivået av flere uønskete stoffer som kan dannes ved lagring.

- Bruken av lime i forskjellige konsentrasjoner forlenget levetiden for filetene med henholdsvis 10 og 15 dager.  Lime-gelen forbedret de mikrobiologiske, fysisk-kjemiske og sensoriske egenskapene under kjøling, skriver forfatterne i en vitenskapelig publikasjon.

Forskerne poengterte også at de kombinerte behandlingene med lime var mer effektiv enn gel med kitosan alene når en ser på de undersøkte egenskapene.

En lenger artikkel om publikasjonen kan du lese på vårt chilenske søsternettsted Salmonexpert. Den vitenskapelige publikasjonen i «International Journal of Biological Macromolecules»,  «Impact of glazing based on chitosan-gelatin incorporated with Persian lime (Citrus latifolia) peel essential oil on quality of rainbow trout fillets stored at superchilled condition» kan du lese her.

Har du en sak du
vil tipse oss om?