ARBEID: Oppdretterne i Namdalen ser samkjørt vaksine mot PD som et grep for å sikre at slaktefisken, her fra fabrikken til SinkabergHansen, beholdes i regionen. Det vil være helt avgjørende for lokal sysselsetting og verdiskaping. Foto: Tom Lysø.

Går sammen om PD-vaksinering på Namdalskysten

Oppdretterne på Namdalskysten tar nok et felles grep mot PD for å bevare og sikre arbeidsplasser. Foruten samarbeid om smittevern og eget fartøy for smolttransport, skal høstsmolt 2016 vaksineres mot PD. Tiltaket PD-vaksine vil alene koste om lag 40 millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Selskapene Salmonor, Midt-Norsk Havbruk, Emilsen Fisk og SinkabergHansen samkjører nå bruk av en ny vaksine som inkluderer forebygging av PD. Samlet skal cirka 20 millioner smolt i første omgang få det beskyttende stikket.

– Oppdretterne i Ytre Namdal sitter ikke passive til utfordringen med PD. Bruk av den nye vaksinen blir et i rekken av flere grep, sier daglig leder Vibecke Bondø i Salmonor AS på vegne av grupperingen fire selskap i Nord-Trøndelag.

Inntil nylig var Bondø også var styreleder i Oppdretternes Miljøservice (OMS); en felles enhet ansvarlig for mange sentrale operasjoner – blant annet soneplanlegging, smittevern, brønnbåt og fiskevelferd.  Med bakgrunn i OMS og praktisk drift er det naturlig at oppdrettere på Namdalskysten og søndre Helgeland også samhandler om forebyggende PD-vaksine, selv om det i dag er knyttet usikkerhet til hvor effektiv denne vaksinen isolert sett vil være.

Bevare og sikre virksomhet

Fellesskapet av selvstendige havbruksaktører i Ytre Namdal og Flatanger har over tid levd med en alvorlig «skvis» opp mot PD. Det ved smittepress fra sør og krav om «stamping out» av matfisklokaliteter for å motvirke ytterligere smitte nordover.

– I vurderingen kostnad målt mot nytte, mener vi vaksine blir helt riktig.  Å aktivt redusere smittepresset ytterligere handler ikke minst om å kunne beholde slaktefisk i regionen. Iverksetting av alle mulige grep mot PD handler til sjuende og sist om å trygge veldig mange arbeidsplasser på Namdalskysten; et område som også er svært avhengig av havbruksnæringa, sier daglig Trond Emilsen ved Emilsen Fisk AS på vegne av de fire aktuelle selskapene.

- Oppdretterne har også tro på at dette siste tiltaket, sammen med faktiske utfordringer knyttet til PD, vil ha betydning i en mulig ny vurdering rundt smittesituasjonen.

Utfordring mot sør

For Midt-Norsk Havbruk, som i «Namdalen sør» er samdrift med Bjørøya Fiskeoppdrett, betyr dagens realiteter rundt hvordan PD-utfordringen håndteres, at smolt som settes ut i området Flatanger ikke blir vaksinert.

– Bildet i søndre del av Namdalen er at Marine Harvest og SalMar ikke vil vaksinere mot PD. I praksis betyr det at vi står sammen med våre kolleger lengre nord, slik at det blir satt vaksine på vår smolt fra Vikna og nordover, sier daglig leder Tore Holand i Midt-Norsk Havbruk.

Hos SinkabergHansen AS, som primært har smoltutsett på Søndre Helgeland og senere flytting av laks til påvekstanlegg i Namdalen lengre sør, er det også tilfredshet rundt det felles tiltaket.

– Ja, effekten av den nye vaksinen er usikker. Samtidig er det avgjørende viktig at det felles miljøet tar i bruk tilgjengelige verktøy å redusere risikoen knyttet til PD. For som alle vi ansvarlige oppdrettere i regionen ønsker å framholde: Til sjuende sist handler dette om kontroll over meget store verdier og tilhørende sysselsetting på Namdalskysten, understreker gruppen bestående av fire selvstendige havbruksaktører i Ytre Namdal.