Gå til innhold
Trond Severinsen i Sedna Technologies. Foto: Sedna Technologies
Trond Severinsen i Sedna Technologies. Foto: Sedna Technologies

Det kanadiske teknologiselskapet innen sjømat, Sedna Technologies, lanserer nå et nytt konsept for måling av vannkvalitet og fiskevelferd. 

Sammen med sin nye norske partner, og tidligere AKVA group direktør Trond Severinsen, har de nå startet Sedna Technologies Norway AS i Stavanger. Dette blir basen for å kommersialisere, videreutvikle og lansere  Sensor Globe i Europa, Asia og Afrika. Gjennom 25 år har Severinsen vært sentral i å utvikle  eksportmarkedene og produktene til AKVA group internasjonalt. 

Den trådløse Sensor Globen er et multi-funksjonelt sensorkonsept på størrelse med en liten grapefrukt. Kunder kan bygge sine egne enheter med ulike kombinasjoner av mikro-sensorer og overvåke data  via en app i sanntid på en smarttelefon, nettbrett eller via internettet. Eller bare plassere Sensor Globen offline  hvor som helst og la den ligge å logge data i månedsvis før den hentes opp og data lastes opp for analyser via Sedna Cloud. 

- Vi lanserer nå den første versjonen som er tilgjengelig med mikro-sensorer for oksygen (optisk), temperatur,  pH, akselerasjon og støt. Senere i år kommer også Nitrat, Ammoniakk og Salinitet, og vi vil fortsette å  inkludere og utvikle mange nye sensorer og funksjonaliteter fortløpende, sier de Kanadiske gründerne Sheamus MacDonald og Aleksandr Stabenow. 

- For meg er det både spennende og givende å jobbe med slike unge og talentfulle gründere i Canada, hvor jeg  selv tilbrakte 16 år. Etter 37 år innen akvakulturteknologi over hele verden kan jeg tilføre selskapet og folkene  der mye, og ser fram til å bidra med videre produktutvikling og oppbyggingen av et internasjonalt salgs- og  serviceapparat, sier Trond Severinsen, og legger til;

- Vi oppdager nå faktisk nye bruksområder for Sensor  Globen nesten hver uke. Inkludert et økende behov for miljøovervåking innen gruvedrift, skogbruk,  kraftindustrien, veibygging, ingeniør- og konsulentfirma. I tillegg til mange statlige organ som trenger denne  typen mobilt måleutstyr. Produktet er i realiteten en såkalt «disruptive technology» og med et prisnivå som  åpner opp et stort globalt marked. 

Sensor Globen ble opprinnelig utviklet for å overvåke vannkvaliteten og fiskevelferden for den store  hummerfiskeindustrien på østkysten av Canada. Ulikt alle andre sensorkonsepter så kan den ballasteres til å  flyte som et lite isfjell, synke eller ha nøytral oppdrift. Den måler bare 95mm i diameter, veier 325 gram og er  designet for å kunne følge fisken gjennom rør, slanger, fiskepumper, avlusningsmaskiner og lignende. Underveis  måler den både vannkvalitet og fysiske påkjenninger for fisken (akselerasjon og støt), som begge er viktige  faktorer for fiskevelferd. Eller en kan bare flyte rundt i et helt vanlig oppdrettskar.

Har du en sak du
vil tipse oss om?