Kristine Aarnes. Foto: Sett Sjøbein.

God oppgang i søkertall til blå utdanninger

Sett Sjøbein melder at de har sammenlignet årets søkertall fra Utdanningsdirektoratet til videregående opplæring innen fiskeri og havbruksrelaterte utdanninger. Totalt er det en økning på 15% flere søkere enn i 2015 som har valgt følgende studieretninger: Naturbruk(VG1), Fiske og fangst(VG2), og Akvakultur(VG2).

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Sett Sjøbein vil trekke frem de positive tallene fra VG2 Fiske og fangst som øker med 16 % og VG2 Akvakultur som øker med 18%, det tydeliggjør at flere ungdommer ser mot fiskeri og havbruksnæringen.

- Jeg synes det er spesielt gledelig å se en økning på søkingen til læreplass innen fiske og fangst, der det i år er 105 søkere. Disse ungdommene bør næringen ta imot med åpne armer, og sørge for å gi de solid opplæring i faget. Innen akvakultur ser en også en veldig positiv utvikling, der det i år er 124 ungdommer som søker læreplass, en økning på 10% fra i fjor. Det viser at flere unge satser på en fagbrevutdanning, noe vi synes er en positiv trend –sier prosjektmedarbeider i Sett Sjøbein, Kristine Aarnes.

Motormannfaget har en svak nedgang (5%) på søkingen til læreplass. Men opplæringskontorene melder imidlertid om en sterk økning i søkertallene i forhold til tidligere år, noe som må ses i sammenheng med at flere søker seg til fiske- og brønnbåtfartøy, pga svingninger i offshorenæringa.

- Sett Sjøbein har i flere år reist landet rundt, og drevet med informasjonsformidling på utdanningsmesser. Der har vi lagt til rette for at næringa selv, og opplæringskontorene skal få komme til for å felles fremme fiskeri og havbruksnæringa. Vi ser nå at ungdommen er i ferd med å få øynene opp for vår næring, og er flott å se at flere og flere ungdommer utdanner seg i vår retning.-Sier Aarnes