Det nye konseptet til Aquafarm Utvikling som de har søkt om utviklingskonsesjoner på. Illustrasjon: Aquafarm Utvikling

- I prinsippet rømmingssikkert

- Systemet begrenser i relativt stort omfang alle tradisjonelle miljøkonsekvenser ved tradisjonelt havbruk i form av lus, fiskesykdommer, maneter, rømning, utslipp og overgjødsling, sier Arne Henry Nilsen, daglig leder i Aquafarm Utvikling, om deres nye konsept.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Aquafarm Utvikling, søkte i forrige uke seks tillatelser på 4 680 tonn, på et integrerte semi-lukkede oppdrettsanlegg med GPR-merd.

- Det er et fullskala integrert produksjonsanlegg for matfisk med alt nødvendig utstyr, forteller Nilsen og nevner oksygenutstyr, fôringsanlegg, nødaggregat, Lift Up, teknisk rom, veterinær rom, utstyr for ferskvannproduksjon.

Illustrasjon: Aquafarm Utvikling

- Systemet er også modulbasert med GRP merd (glassfiberarmert polyester) og pumper nedfelt i anleggsplattform. Slamavskiller for oppsamling av fiskeavfall er integrert i anleggsplattform, og anleggsplattform har funksjon som bølgebryter, informerer han.

- Skiller seg fra andre

Nilsen forteller at noen av fordelene er at man kan hent vann fra ønsket/valgt sjødybde, og at man samler opp fiskeavfall.

- Merdkonstruksjon laget i GRP vil i prinsippet være rømmingssikker, og produksjon av biomasse foregår i et lukket, beskyttet og kontrollert miljø, forteller han.

Han viser så til at konseptet skiller seg fra andre lukkede konsepter blant annet ved at det er godt strømningsmønster i merden.

- Systemet for vanngjennomstrømming skiller seg også da cirka 2/3 av vannmengden går ut gjennom luker og cirka 1/3 av vannmengden går ut i bunnarrangementet, opplyser han.

- Det begrenser i relativt stort omfang alle tradisjonelle miljøkonsekvenser ved tradisjonelt havbruk i form av lus, fiskesykdommer, maneter , rømning, utslipp og overgjødsling, konkluderer Nilsen.

Selskapet ønsker å produsere fisk i konseptet i Hordaland og Trøndelag.