ILA-virus på Frøya kan ha kommet fra Nordmøre

ILA-viruset som har gitt utbrudd på Frøya kan ha kommet fra Nordmøre, i følge Veterinærinstituttets foreløpige smittesporing. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Veterinærinstituttet har utført analyser av ILA-viruset fra Salmar-lokaliteten Ørnøya i Frøya, og konkluderer så langt med at viruset er nært beslektet med et ILA-virus som i desember 2014 og i april 2015 ble påvist på lokaliteter i Nordmøre.

Sekvensanalysene viser at viruset er av såkalt "deletert, virulent variant" og nært beslektet med virus som tidligere er påvist nord i Møre og Romsdal.

- Det har vært utslipp av blodvann i forbindelse med slakting av fisk fra en av disse lokalitetene på Frøya. Andre smittekilder kan imidlertid ikke utelukkes, og Veterinærinstituttet arbeider sammen med Mattilsynet i det videre arbeidet med smittesporing. Vi vil også undersøke prøver fra den nærliggende lokaliteten Grøttingsøy hvor det nå er mistanke om ILA, skriver instituttet.

De viser til at historisk har  ILA-utbruddene ofte forekommet på denne tiden i Midt-Norge.

- Det er derfor viktig at både fiskehelsetjenesten og næringsutøvere er oppmerksom på mulige kliniske tegn på ILA. Mattilsynet har pålagt screening av lokaliteter i området, påpeker de.

Status ILA

De siste tre årene har det i enkelte områder forekommet rene ILA-epedemier, og av 16 påvisninger i fjor var det bare tre utbrudd  som ikke ble lokalisert i de nordligste fylkene.

I mars forekom det ingen tilfeller av ILA, men det har likevel vært fire påvisninger per fjerde mai 2016, i tillegg til mistanker som enda ikke er bekreftet.

Senest i forrige uke meldte Marine Harvest om en positiv ILA-prøve på anlegget Grøttingsøya, nord for Frøya i Sør-Trøndelag.