Her kan man se arbeidsbilde fra Apollon, som er deres fremste våpen for å bekjempe lakselus på Helgeland. Foto: Hydro Fish Care.

Kampen mot lakselusen har gitt resultater

Hydro Fish Care behandler dobbelt så mye laks som i starten, men mener at det fortsatt er mye som kan gjøres i bedriften.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Daglig leder Tommy Ole Olsen i Hydro Fish Care AS forteller til Kyst.no at etter snart to-års drift så ser de at innsatsen mot lakselusen virker.

- Det er kommet et sett av avlusingsmetoder som i riktig rekkefølge og kombinasjon holder nivået av lakselus på plass.

Han forteller at innsatsen i 2017 ga oppdrettere på Helgeland opplevelsen av å få tilbake kontrollen med utviklingen etter epidemien som rammet i 2016.

Daglig leder Tommy Ole Olsen sier innsatsen deres mot lakselusen virker. Foto: Privat.

- Man hadde tilgang på kapasitet når det trengtes, poengterer han.

Sammen med teamet i Hydro Fish Care driver han lekteren Apollon, som har sjøvannsbasert Hydrolicer/Hydroflow metode for avlusing av laks. Selskapet eies av fire oppdrettere på Helgeland, men behandler ca tre ganger så mye laks som eierne har.

- Det å eies av oppdrettere og drive i det åpne markedet er en heldig kombinasjon, vi presses til å forbedre oss kontinuerlig samtidig som vi har sterke eiere i ryggen, sier Olsen.

Behandler dobbelt så mye laks

Hydro Fish Care brukte vinteren til å bygge om etter det de lærte i 2017, og dette ga mye ifølge Olsen; ubegrenset størrelse laks kan behandles, 40 % kapasitetsøkning pr time og ca. 10 % forbedret effekt i snitt, samt at de kan levere O2-anriket sjøvann til orkastet ved behov for å sikre forholdene for laksen før behandling. Selskapet behandler nesten dobbelt så mye laks i år sammenlignet med 2017.

- I tillegg ser det ut til at rognkjeksen klarer seg mye bedre etter ombyggingen i år, sier daglig leder. Han mener dette er spesielt viktig i år siden også leppefiskens helse er i fokus. Han poengterer likevel at de må forske mer på sammenhengene og finne ut hvorfor dette skjer.

- Det er mye forsknings- og utviklingsarbeid som gjenstår for denne type teknologier, understreker han.

Fortsatt mye som kan gjøres

Han sier at dette handler mye om teknikk, mekaniske innretninger og styringssystemer.

- Men det å få rustfritt stål og dataprogrammer til å behandle laksen skånsomt og respektfullt er svært vanskelig og krever mye mer enn god teknikk. Det krever kompetente og oppmerksomme medarbeidere, som har omsorg for fisken og sin oppgave.

Han forteller at det er teamene og deres ansatte som er nøkkelen til å få dette til, og det er dette han er mest glad for å være med på.

- Våre ansatte har drevet fartøyet, bygget det om og presterer bedre hver måned som går. Det er dette som gjør at både oppdretterne og Hydro Fish Care gjør det bra på området.

I følge Olsen er ikke Hydro Fish Care spesielt fornøyd med situasjonen i dag.

- Det er ingen grunn til å slappe av med dette, vi må utvikle oss videre og få bedre fiskehelse hos hver fisk vi behandler. Det handler om å få av lusa uten at prosessen belaster skjell og slimlag på laksen. Det er fortsatt mye som kan gjøres, og vi arbeider nå med nye utviklingsprosjekter som skal gi forbedringer i løpet av vinteren. Det blir vel litt ombygging igjen, sier Olsen, det blir nok det, sier han avslutningsvis.

Har du en nyhet du ønsker å dele eller sitter på tips om noe som skjer innen havbruksnæringen? Tips oss gjerne på redaksjon@kyst.no og merk emnefeltet med: “Tips”, så kontakter vi deg.