Thorbjørn Flakstad fikk bygden med på et dugnadsprosjekt som er unikt i norsk havbrukshistorie.

Kakelotteri finansierte kjøp av rogn

– Flytter du er det din skyld at bygden fraflyttes! Denne påstanden endret trolig historien til det vesle bygdesamfunnet Flakstadvåg på Senja. Hør «Kystpodden» der Thorbjørn Flakstad forteller den fantastiske historien om et dugnadsprosjekt som er unikt i norsk havbrukshistorie.

Publisert Sist oppdatert

En lørdagskveld i godt lag, ble den ferske skolelæreren Thorbjørn Flakstad satt til veggs. Han planla nemlig å flytte etter endte pliktår, men det falt ikke i god jord hos kompisene. Stemningen var uggen, men unge Thorbjørn tok utfordringen og ga starten til et unikt prosjekt.

Våt Fjøs – En historie om lakseoppdrett og samhold

Tidligere NRK-journalist, Arild D. Moe ga nylig ut boken Våt Fjøs – Om idealisme og laks som berget utkantene i nord. Og vi skal til Flakstadvåg i Senja kommune. Det vesle samfunnet er som resten av Utkant-Norge under press. Avvikling og fraflytting preger hverdagen. Inntil noe skjer. Foregangsmann og laksepionér Thorbjørn Flakstad og kompisene organiserer bygden til å gjøre noe med situasjonen. Slik oppstår Flakstadvåg Lakseoppdrett A/L, og slik snur de trenden motsatt vei. Fra begynnelsen av 1970-tallet og frem til i dag er historien til bedriften, bygden og folket i Flakstadvågen en underholdende og lærerik historie – først og fremst om samhold og samarbeid.

Forfatter: Arild D. Moe

Forlag: Orkana

Antall sider: 140

– Jeg husker godt den kvelden, og det gjorde meg ærlig talt forbannet. Her hadde de gått rundt i bygden i årevis uten å ha gjort stort, mens jeg var borte for å ta lærerutdanning. Og så få slengt dette i meg, forteller Thorbjørn, og smiler. 

Han forteller historien som om den skulle ha hendt i går. Og han forteller hva som videre skjedde.

April 1971

Diskusjonen i kameratgjengen utviklet seg de neste dagene, ukene og månedene. Hva skulle de drive med som kunne skape aktivitet og hindre fraflytting. Det var da ideen om fiskeoppdrett dukket opp. Allerede i april 1971 tok Thorbjørn initiativet til et folkemøte der det ble besluttet å opprette Flakstadvåg Fiskeoppdrett A/L. Det ble Thorbjørn sitt ansvar å samle inn data og kunnskap. Allerede i august samme år satte han kursen sørover.

Thorbjørn sammen med konen Gerd hjemme i Flakstadvåg.

– Jeg hadde hørt om Grøntvedt-brødrene på Hitra og inviterte meg selv på studietur dit. Der ble jeg mottatt av Sivert som velvillig delte erfaringer og detaljer om utstyr og teknikker, forteller Thorbjørn. 

I tillegg til å diskutere, beglo og studere, tok han mange bilder og laget skisser på tegneblokken der tekniske detaljer ble sirlig notert. Vel hjemme hadde han samlet såpass mye interessant materiale, at bygden var med. Thorbjørn tar oss med gjennom hele den fantastiske historien om kakelotteriet som bidro til å finansiere det første kjøpet av øyerogn, om vaktfordeling mellom bygdefolket, om tilbakeslag, om samholdet og ikke minst om folket Flakstadvåg. Jo da, bygden unngikk fraflytting, og de fikk vei.

Hør «Kystpodden» lørdag 10. mai kl. 10.00
kyst.no/kystpodden og Spotify

Kystpodden: Høyr meg – Sjå meg