Bjørn Røthe Knudtsen. Foto: Mattilsynet.

Kan nå redusere MTB på lokaliteter med færre enn 10 ukers luse-overskridelser

Mattilsynet skriver at de siden 2015 har brukt midlertidig redusert produksjon som et virkemiddel for å redusere spredning av lakselus fra lokaliteter som har langvarige lakselusoverskridelser. Basert på erfaringer har Mattilsynet revidert og tydeliggjort kriteriene.  Nå kan også lokaliteter som har hatt færre enn 10 ukers overskridelser bli vurdert dersom de har hatt andre alvorlige resistens- og velferdsproblemer

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Målet med virkemiddelet er ikke å redusere produksjonen på lokaliteter, men å få aktørene til å tilpasse driften til forholdene,  sier regiondirektør i Mattilsynet, Bjørn Røthe Knudtsen.

30 lokaliteter har så langt fått varsler og vedtak om redusert produksjon – 7 av dem i 2016.

- Dette er et inngripende virkemiddel, men vi ser en positiv effekt av det. Både selskaper som får vedtaket - men også andre – viser en større ansvarlighet, bedre beredskap og mer systematisk interkontroll på fiskehelseområdet, sier Knudtsen.

Arbeidet er omfattende og Mattilsynet har behandlet en rekke klager. Basert på erfaringer har Mattilsynet derfor revidert retningslinjen som gir føringer for hvordan arbeidet skal foregå.

Kriteriene som nå gjelder er:

Det klare forskriftsbruddet er overskridelse av lusegrensen. Lokaliteter med overskridelse av lusegrense i 10 uker til sammen i løpet av omtrent ett halvt år den siste produksjonssyklus skal vurderes for reduksjon av lokalitetsgodkjenning.

* Lokaliteter med overskridelse i mindre enn 10 uker i løpet av et halvt år kan vurderes for reduksjon av produksjon dersom antallet voksne hunnlus har vært betydelig høyere enn lusegrensen, eller dersom ett eller flere av følgende forhold gjelder:

* Det er foretatt gjentatte avlusinger med midler som ikke kunne forventes å ha god effekt (jf. lakselusforskriften § 9 første ledd). Dette kan a medført økt utvikling av resistens og uhensiktsmessig håndtering av fisk.

* Lakselus eller behandling mot lakselus har ført til skader på eller lidelse for fisken i anlegget.

* Virksomheten har flere lokaliteter med betydelige luseproblemer i ett område med felles kapasitet og beredskap for behandling og tiltak.

- Kort oppsummert skal dette bidra til at oppdretterne tilpasser driften til resistenssituasjonen og ikke utsetter fisken for langvarig lidelser, avslutter Knudtsen.