Illustrasjonsfoto: Stadion Laks.

Kan utvikle ett av fem "Stadionbasseng"

Fiskeridirektoratet sikter på å tildele Stadion Laks, nesten to og en halv tillatelse så de kan utvikle ett "basseng".

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Stadion Laks har søkt Fiskeridirektoratet om 16 utviklingstillatelser for å få utvikle sitt konsept Stadionbassenget. I vår fikk de tilbakemeldingen får delvis avslag for sitt utviklingkonsept. Fiskeridirektoratet melder nå at de sikter på å tildele nesten to og en halv tillatelse, tilsvarende det første prosjekterte bassenget.

Bjørn Myrseth er kontaktperson for det nye konseptet til Stadion laks som søker om 16 utviklingstillatelser. Foto: Arkiv.

Et «Stadionbasseng er en semi-lukket produksjonsenhet i betong. Konstruksjonen er utformet som en halvsylinder, eller en «takrenne», med en kvart kule i hver ende og med halvsirkelformet tverrsnitt. Bassenget skal ha innløp og utløp for vann i begge ender.

Les mer: Stadion laks SUS søker om 15 utviklingskonsesjoner

Selskapet planla å utvikle fem varianter a stdionbassenget, hvor hver enhet representerer en stegvis utvikling. "Basseng 1 etablerer" basisteknologien og har en størrelse på 37 000 kubikk.

Videre utvikling omhandler optimalisering, oppskalering og det å gjøre enhetene mindre avhengige av landtjenester. Enhet tre til fem vil gradvis øke i størrelse fra 50 til 65 000 kubikk på siste enhet.

Utviklingsprogrammet skulle avsluttes etter at to oppdrettssykluser er gjennomført i basseng 5 i fjerde kvartal i 2025, og vil i følge selskapet kreve investeringer og innkjøp av tjenester anslått til om lag 500 millioner kroner. I tillegg til dette kommer driftskostnader i utviklingsperioden over 9 år.

Kan utvikle "Basseng 1"

Direktoratet skriver i sin begrunnelse at det viktigste først og fremst er å teste ut om konseptet fungerer som antatt, i form av drift i et semi-lukket system, og med denne typen konstruksjon, strømningsmønster, oppsamling av partikulært materiale med mer.

De mener derfor at utvikling og uttesting av teknologien som utgjør innovasjonsspranget i prosjektet, skjer ved å realisere Basseng 1.

- Vi kan derfor ikke fra et teknologisk ståsted se noen grunn for å tildele tillatelser til flere enheter enn den første.

På bakgrunn av dette mener direktoratet at to tillatelser på 780 tonn og én tillatelse på 289 tonn maksimalt tillatt biomasse vil være tilstrekkelig for utvikle den aktuelle teknologien i prosjektet, samt foreta en utprøving i kommersiell skala.

De vil derfor gå videre med behandling av søknaden med sikte på å tildele Stadionbassenget nesten to og en halv tillatelse.