Prosjektet håper man skal gi viktig informasjon om hvordan man kan utvikle fôrkonsepter som gir en optimal tarmflora og dermed bedre fiskehelse. Foto: Biomar.

Kartlegging av tarmbakterier skal gi optimalt fôr og bedret fiskehelse

Biomar har startet et prosjekt med mål om å optimalisere fôrkonsepter for bedre helse hos oppdrettslaks. Laksens tarmflora står i sentrum for utviklingen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Elisabeth Aasum, som er Global R&D Manager for helse i Biomar, forteller at flere studier har sett på samspillet mellom fôr, tarmhelse, generell helse og motstandskraft mot sykdom, men ett område er fortsatt relativt lite studert, nemlig laksens tarmflora (mikrobiota). I sitt nye prosjekt er det her Biomar skal gjennomføre en kartlegging av disse for bedret fiskehelse.

- I likhet med alle dyr har laksen store og komplekse samfunn av bakterier i tarmen. Disse bakteriene er med på å frigjøre næringsstoffer fra maten, har potensiale til å produsere essensielle vitaminer og utgjør en barriere som gjør det vanskeligere for sykdomsfremkallende bakterier å angripe, sier hun til Kyst.no.

Gjennom sitt prosjekt vil forskerne finne ut hva som kjennetegner en god mikrobiota, ikke bare ved å studere hvilke bakterier som er der, men ved å prøve å finne ut hvilken funksjon disse har.

- Dette vil vi gjøre ved å koble sammen data på mikrobiotasammensetning med analyser av tarmhelse og metabolitter i tarm og blod. Dette prosjektet vil gi oss essensiell informasjon om hvordan vi best kan utvikle og optimalisere fôrkonsepter rettet mot optimal tarmmikrobiota og helse for oppdrettslaks.

Bakteriene i tarmen har en rekke funksjoner, forklarer Elisabeth Aasum, som er Global R&D Manager for helse i Biomar. Foto: Biomar.

Flere involverte

Forsker Torunn Forberg er prosjektleder, og skal med faglig støtte og bidrag fra resten av FoU –avdelingen i selskapet drive frem prosjektet.

- Utveksling av kompetanse på tvers av fagområdene ernæring og helse og mellom arter, er en arbeidsforms som bidrar til at vi  får størst mulig nytteverdi av prosjektene våre.  Ved NBMU samarbeider BioMar med Professor Åshild Krogdahl og Trond Kortner, og to andre forskere vil også bli involvert i dette arbeidet i løpet av prosjektperioden.

Siden januar har det allerede skjedd ting i prosjektet da det bygger på et Mabit-finansiert pilotprosjekt, der de allerede er godt i gang med analyser.

- Vi er også i gang med planlegging av det første fôringsforsøket som skal gjennomføres, dette starter opp i løpet av april.

Forsker Torunn Forberg er leder for prosjektet som skal se nærmere på laksens tarmflora og hvordan den kan påvirkes for å gi en bedre fiskehelse. Foto: Åge Hojem/Biomar.

Treårig prosjekt med støtte

Biomar fikk nylig også pengestøtte fra regjeringen til prosjektet de kaller ”Developing next generation tools to secure a functional gut environment through feed development”​ 

Prosjektet startet i januar i år og varer ut 2020, med et budsjett på 5,6 millioner, hvor BioMar selv dekker 50% av kostnadene. 

- Bidragene fra staten til forskning gjennom Havbruksprogrammet, SkatteFUNN, regionale forskningsfond og lignende, bidrar til at vi kan opprettholde et sterkt fokus på forskning og innovasjon. En viktig konkurransefortrinn for vitenskapssektoren og industrien i landet, sier Aasum

- De er essensielle for å få gjort alle de grundige analysene av laksen og dens mikrobiota. Dette arbeidet vil bli utført i samarbeid med forskere ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).