En av Nordlaks sine lokaliteter. Foto: Nordlaks.

Knallår for Nordlaks - tar 400 millioner i utbytte

Oppdrettsgiganten Nordlaks Oppdrett gjør nok et strålende år, og bevilger seg 400 millioner i utbytte.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Nordlaks Oppdrett AS er et heleid datterselskap av Nordlaks Holding AS, og driver oppdrett av matfisk lokalisert i Nordre Nordland og Sør-Troms. Selskapets administrasjon og daglig ledelse holder til i lokalene til Nordlaks-konsernets industrianlegg på Stokmarknes i Hadsel kommune.

Selskapet omsatte i fjor for 2,7 milliarder kroner, og har økt inntekten med 36 millioner kroner fra 2016. En økning på 1,3 %.

Driftsresultatet på 1,1 milliarder er en oppgang på 68 millioner kroner fra året før.

Driftsmarginen har gått opp to prosent, fra 41 i 2016 til 43 prosent i 2017, og egenkapitalandelen har steget fra 45 % i 2016 til 58 % i 2017, en oppgang på 13 prosent.

Selskapet har satt av 400 millioner kroner til utbytte.

Nøkkeltall:

Forventer høye laksepriser

Fortsatt lav vekst i den globale lakseproduksjonen samtidig som etterspørselen holder seg på et høyt nivå, gjør at selskapet venter seg høye laksepriser også i 2018. 

- Det nye regimet for vekst i Norge gir etter vår mening i utgangspunktet ikke et større utbud enn det markedet er i stand til å ta unna på en relativt grei måte. En trussel i dette bildet er det likevel ved at det høye prisnivået på laks kan føre til at kunder finner substitutter til laksen og dermed bidrar til redusert etterspørsel og prisnedgang, skriver selskapet i sin årsberetning.

Nordlaks skriver at de er aktivt til stede med produkter i markeder spredt over hele verden og arbeider målrettet for å være mindre sårbar i forhold til problemer i enkeltmarkeder. På grunn av ujevn råstofftilgang er det imidlertid ikke grunnlag for å knytte til seg flere langsiktige kunderelasjoner, understreker selskapet. 

Biproduktene fra selskapets oppdrettsproduksjon leveres til konsernets produksjon av marine ingredienser. Hele fisken går til verdiskaping, noe som ytterligere underbygger bærekraften i selskapet deres.

21 utviklingskonsesjoner

Nordlaks fikk i 2017 endelig tilsagn om 21 utviklingskonsesjoner med formål å utvikle prosjekt Havfarm for å prøve å ta utviklingen et ytterligere steg i forhold til bærekraft og utnyttelse av arealet i kystsonen. Selskapet jobber målrettet med to prosjekter, Havfarm 1 og 2, slik at de kan realisere potensiale for vekst og utvikling på betydelig mer eksponerte lokaliteter enn tidligere.

- Det jobbes målrettet innenfor strukturering av produksjon og drift for å unngå sykdomsproblemer og spesielt hindre at vi får problemer med lakselus, skriver selskapet.

Konsernet har to visningsanlegg for havbruk, Akvakultur i Vesterålen og Aquavisning AS. De arbeider her med formidling av kunnskap og opplevelser knyttet til norsk havbruksnæring, rettet hovedsakelig mot barn og ungdom i deres region samt turister både fra inn- og utland.

- Slik tilgjengelighet er et tiltak for å øke kunnskapen og interessen for vår næring. I tillegg har visningsanleggene et utstrakt samarbeid med videregående skole om rekruttering til, og undervisning i havbruksfag, skriver selskapet