Leiv Midthassel daglig leder og forretningsutvikler i Mithal, har sammen med selskapet Stinger utviklet en ny notvasker som de nå er nominert med til årets Gründerjulepresang. Foto: Mithal.

Kombinerer vask og inspeksjon i notvasker

Leiv Midthassel har blitt gründerfinalist for deres notvasker som både vasker og ser etter hull i nota. Nå skal de teste ut konseptet ytterligere innen både kveite- og lakseoppdrett, før kommersialisering seinere i år.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Gjennom gründerjulepresangen har det kommet inn 40 søknader. Nå har juryen plukket ut fem finalister. Kyst.no har fått innsikt i hvem disse er, og vil denne uken se litt nærmere på idéene og hva som rører seg i havbrukets gründerverden. Mithal er fjerde selskap på listen.

Mithal holder til i Stavanger og har blitt finalist med produktet "Remora", en automatisert notrenser som rengjør og samtidig kontrollerer at noten er hel.

Bedre løsninger til merdkanten

Gründer Leiv Midthassel sier at selskapet, som ble stiftet i 2015, opprinnelig drev med inspeksjoner av forankringer, og forklarer at de fant veien inn i havbruksnæringen etter en jobb for Alsaker Fjordbruk i begynnelsen av 2017.

- Vi utførte en fortøyningsinspeksjon som første møte med akvakulturnæringen, og jobben vi gjorde gikk for så vidt greit. Men vi fant ut at næringen allerede hadde rasjonelle løsninger, hvor vår tilnærming ikke gav store besparelser.

- I samtale med folkene på merdkanten forstod vi at det lå mye penger i notrensing, og når vi fikk høre at dette arbeidet involverte dedikerte båter med mannskap og stort utstyr, skjønte vi at her var det muligheter for å finne bedre løsninger. Dette gir spesielt utslag i vår digitale not inspeksjon, som blir integrert i renseoperasjonen, opplyser han til Kyst.no.

Tester hos to oppdrettere

Notvaskeren er utviklet som et samarbeidsprosjekt mellom Mithal AS og Stinger Technology AS, med støtte fra Innovasjon Norge og Accel Seafood.

Mithal planlegger nå test av notvaskeren hos Marine Harvest og Sterling White Halibut.

- Prototypen skal testes i anleggene til Marine Harvest og Sterling White Halibut i første kvartal av 2018, og vi håper å ha et ferdig produkt på markedet i tredje kvartal av 2018, opplyser han.

- Tar groe før den fester seg

Midthassel forteller at notvaskeren skal ta groe før den i det hele tatt fester seg på anlegget, ettersom marin begroing starter allerede timer etter noten er i vannet.

Maskinen beskriver han som den maritime varianten en robotgressklipper, som med kontinuerlig rensing gir bedre vekstvilkår og uavbrutt fôring.

- Den utvikles som en fleksibel, enkel børsteløsning. Vaskeren utfører en støyfri operasjon, som gjør at fisken din spiser mens notvaskeren jobber, og du taper ikke produksjon, påpeker han.

Videoinspeksjon foretas samtidig med rens og analyseres digitalt for å sikre at noten er hel, og ikke har hull.

- Maskinen krever ingen modifikasjon på merder for installasjon og håndteres manuelt av én person.

- Inkluderende kultur i havbruksnæringen

Notvaskeren skal ta groe på anleggene før den fester seg på noten. Foto: Mithal.

Hva som skal til for å være en god gründer mener Midthassel er et vanskelig å svare på, ettersom gründeren mener han neppe kan sies å være helt i mål selv.

- For min del har lytting og nysgjerrighet, koblet sammen med entusiasme, vært sterke drivkrefter. Det er en utrolig god og inkluderende kultur i havbruksnæringen, og jeg tror ikke min tilnærming hadde lykkes like bra i andre næringer som f.eks. olje og gass, sier han.

Å vinne gründerjulepresangen mener han vil gi bedriften mulighet til å utvikle et mer solid produkt.

- Samt gi oss støtte til viktige element i forretningsutviklingen hvor vi selv mangler en del kompetanse, opplyser han.

Midthassel har bakgrunn fra oljenæringen, noe han mener har gitt nyttig erfaring fra ROV-operasjoner og seismikk, som er nært knyttet til det de bruker i notvaskeren.

- Fra luftfart er det logistikken som kommer godt med når vi skal nå opprette en serviceorganisasjon til å betjene oppdretterne med notvaskerne. Og fra shipping tar jeg med meg fokus på forenklinger og kostnads effektive løsninger, opplyser han.

- Hva tenker du om å være en av fem finalister i Gründerjulepresangen? 

- Det er jo strålende med en slik oppmuntring og nok en bekreftelse på at vår idé om havbrukets svar på robot-gressklipper fenger og har noe for seg. Vi vil ha god bruk for alle tjenestene som er inkludert i presangen, så vi håper å nå helt til topps.

Vinneren kåres i neste uke og du kan lese mer om de andre finalistene her: