Lakselus-midler får skylden for mangelen på reker

I helgen har det i VG, vært fokus på lite reker langs norskekysten. Forskere bekrefter at reker dør av lakselus-midler og fiskerne mener oppdrettsnæringen og bruken av lusemidler står bak rekemangelen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Linn Therese Skår Hosteland

Forsker Renee Katrin Bechmann ved forskningsinstituttet Iris i Stavanger uttaler blant annet følgende til VG:

– Vi skal være varsomme med å trekke bredere konklusjoner, men resultatene av våre undersøkelser viser at reker som får lakselus-medisin, i stor grad dør. Jeg har forsket på effekter av forurensning i 25 år og det er sjelden en ser så tydelig effekt.

Ifølge avisen sier hun at det de i forsøkene, har gitt rekene noen få pellets fiskefôr som inneholder diflubenzuron (DFB).

– Vi prøvde det både på rekelarver og voksne reker. Effekten var at rekene døde. Å se reker dø etter å ha spist noen små pellets av et medisinfôr til laks, er skremmende, sier Bechmann.

Worst case scenario

Bechmann som var leder for forsøket ved Iris, der voksne reker og larver ble utsatt for samme dose diflubenzuron som er i medisinfôret til Ewos.

- Vi laget et worst case scenario, ved å gi disse dosene ettersom det nok vil bli ytterligere utblandet i sjøvann. Resultatene var likevel svært overraskende, uttalte Bechmann til kyst.no fjor da resultatene fra forsøket først ble kjent.

- Ettersom rekene som oftest ikke kommer i direkte kontakt med fôret men små partikler løses opp i vannet, brukte vi to gram av diflubenzuron i døgnet. Det skjedde i akvarier med gjennomstrøms-vann. Dette ble gjort i fjorten dager ettersom det er det som ofte er behandlingstiden, forklarer hun.

Kyst.no har i dag prøvd å nå forskeren for nye og ytterligere kommentarer, uten hell.