Rognkjeksen har fått en ny velferdsindikator. Illustrasjonsfoto: Therese Soltveit.

Leverfarge kan gi innsikt i helsen til rognkjeks

Helsen til oppdrettet rognkjeks har fått en ny velferdsindikator. Den nye indikatoren kan gi industrien et nytt verktøy til å optimalisere fôrinnholdet til lusespiseren.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

En gruppe forskere fra Færøyene, Skottland og Norge har identifisert en viktig viktig indikator på generell velferd hos rognkjeks. 

Forskningen som er publisert i tidsskriftet Nature Scientific Reports har identifisert sammenhenger mellom leverfarge og ernærings-, velferds- og helsestatus for artene, samt andre ofte brukte indekser inkludert finneskader og hudlesjoner.

Dr. Sonia Rey Planellas forteller at forskjellige leverfarger har sammenheng med velferdstatusen til rognkjeks. Foto: University of Stirling.

Leverfarge indikerer helsestatus

- Vår studie fant ut at rognkjeks er hovedsakelig generalister og opportunistiske spisere når de er i merd, noe som har innvirkning på helse og velferd, forteller Dr. Sonia Rey Planellas ved det skotske Stirling Universitet.

Hun legger til at de var i stand til å identifisere forskjellige leverfarger som korrelerer med deres helse og velferdsstatus.

Denne teknikken kan brukes av industrien til å identifisere eventuelle problemer, og til å endre oppdrett og fôring - for eksempel å supplere rognkjeksfôr med essensielle næringsstoffer og pigmenter, om nødvendig, forteller hun.

Hele artikkelen kan leses på Kyst.no sin søsternettside Fishfarmingexpert.com. Forskningsartikkelen “Liver colour scoring index, carotenoids and lipid content assessment as a proxy for lumpfish (Cyclopterus lumpus L.) health and welfare condition” kan leses her.