Lakselus på sjøørrett. Foto Uni Research Miljø.

Lusebefengt sjøøret spres i sosiale medier

Bilder fra Uni Research Miljø som viser lusebefengt sjøørret blir hyppig delt og kommentert i sosial medier. Årsaken til "luseangrepet" skyldes laksenæringen, ifølge kommentatorene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Lakselus-skade på finne hos sjøørrett. Foto Uni Research Miljø.

Uni Research Miljø gjennomførte i perioden uke 22-23 og uke 25-26 undersøkelser av lakselus på sjøørret i Nordhordland.

- Dette gjør vi som et oppdrag for Havforskningsinstituttet. Arbeidet er del av den årlige, nasjonale lakselusovervåkningen langs kysten (NALO). Sjøauren fanges i storruser på lokaliteter ved Herdla og i Austfjorden. Lusemengde og -stadier på hver fisk kontrolleres, og så settes fisken ut igjen. En liten andel av fisken fanges også med garn, forklarer forskningsleder Bjørn Barlaup.

Det var i forbindelse med feltundersøkelsene at Uni Research Miljø la ut bilder av hardt luserammet sjøørret på Facebook. Disse har i ettertid blant annet også blitt hyppig delt på alle Facebook-grupper som er i opprør mot dagens laksenæring.

- Allerede før undersøkelsene startet, fikk LFI Uni Research avklart med Havforskningsinstituttet at vi kan publisere bilder fra feltarbeidet og at vi kan fortelle generelt om undersøkelsene og hva vi gjør, forteller forskeren.

Flere som kommenterer bildene ber blant annet forskerne om å sende inn "bevisene" til "Brennpunkt". Det er også gjennomgående at det menes at påslagene av lakselus kommer fra laksemerdene og at næringen så står for "dødsdom" av sjøørretten.

Er bildene representative og viser gjennomgående resultater fra feltundersøkelsen?

- I hvilken grad bildematerialet som er vist på Facebook-siden «LFI Uni Miljø» er representativt, så er det å si at de ulike bildene er representative for hver sin del av det undersøkte fiskematerialet, f.eks. avhengig av fiskens størrelse/alder. Dessuten skjer det også en endring i situasjonen over tid. Tar vi bilder av ryggfinner som eksempel, så er det vist både skadet og uskadet finner på nettsidene våre. Både finner med større og mindre luseskader, og helt uskadede finner er vanlig forekommende.

- Det viktigste, slik vi ser det, er at det er resultatene fra undersøkelsene som til slutt vil gi det riktige bildet av situasjonen, særlig når de ses i sammenheng med resultater fra hele kysten. Data fra undersøkelsene oversender vi til Havforskningsinstituttet, som vil ta seg av sammenstilling og presentasjon av resultatene, og gi kommentarer til disse, sier han.