Lusetelling. Foto: Linn Therese S Hosteland.

​ - Lusesituasjonen i Sør Trøndelag er svært krevende

- Det er svært alvorlig når smittepresset blir så høyt som det er i enkelte områder akkurat nå. Det betyr at de kontinuerlige tiltakene vi har på årets utsett, som rensefisk og skjørt, ikke er tilstrekkelig for å holde nivået nede, sier regional lusekoordinator Lene-Cathrin Ervik.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Kyst.no skrev igår at det er full fyr i luseproduksjonen i anleggene i Sør-Trøndelag. Ikke bare var fylkesnivået over 0,5 for de kjønnsmodne hunnlusene, men man sliter med høye nivåer av juvenile lus som med gode temperaturer snart vil bli voksne. I Sør-Trøndelag var fylkesnivået på 0,54, mot 0,25 i uke 35 i fjor.

Lene-Cathrin Ervik er regional lusekoordinator for Sjømat Norge i region midt, og avdelingsleder i Åkerblå (tidligere Havbrukstjenesten). Hun sier at situasjonen i Sør Trøndelag er svært krevende.

- Dette har mange og sammensatte årsaker. Det er mangel på legemidler eller andre tiltak som fjerner alle stadier av lus, og da blir det krevende å holde nivået nede når utviklingen går raskt, forklarer hun.

Høyt smittepress

Utvikling av total mengde lus i Sør-Trøndelag. Blå=2016, grønn=2015 og rød=2014. Kilde Lusedata.

- Vi har etter hvert akkumulert et veldig høyt smittepress; Mange anlegg har hatt lusenivå godt innenfor tillatte nivå, men allikevel med betydelige nivå smitteproduserende stadier over lang tid. Vi har ikke tilgjengelig tilstrekkelig effektive tiltak som tar alle stadier av lakselusa, dermed er det behov for kontinuerlig behandling mot lus.

Dersom en da kommer bakpå med tiltak mener hun det er det vanskelig å hente seg inn.

- Det er viktig å presisere at det er stor forskjell mellom aktørene når det gjelder både ressurser, kompetanse og andre ting. Det er anlegg som kommer i mål mer eller mindre som planlagt, og andre som har store utfordringer i store deler av produksjonen, forklarer Ervik.

Les også: – Kontroll med lus er prioritet nummer èn

- Hva kan oppdretterne gjøre for å ikke få samme situasjon som i fjor?

- Enhver oppdretter må erkjenne følgende: Når en havner bakpå og ikke får kontroll med lusenivåene i denne perioden av året, fins det ingen enkel utvei. En må ha ressurser til å gjennomføre gjentatte effektive tiltak med korte intervaller.

Hun sier også at fisken må i tillegg tåle påkjenningen. Dersom dette ikke lar seg gjennomføre, må fisken tas ut til slakt selv om en gjerne ønsker ytterligere tilvekst.

- Det er kontroll med lakselus, og ikke maksimal tilvekst som er suksesskriteriet i Midt-Norge akkurat nå – og slik vil det sannsynligvis være til vi har tilstrekkelig kapasitet på plass, inkludert gode legemidler, erfaring med bruk av ikke-medikamentelle midler og kompetanse til bruk og utvikling. Uten kontroll med lusa kan en ikke samtidig planlegge å ta ut ønsket tilvekst, utdyper hun.

Lene-Cathrin Ervik. Foto: Privat.

- Utslakt de neste ukene

Ervik mener at den mest effektive formen for kontrolltiltak mot lus, og vil være et viktig bidrag er slakting.

- Fjorårets utsett er i stor grad slaktet. Av vårutsettet er det lite fisk igjen i sjøen, og de fleste anlegg har en plan for utslakting i løpet av de nærmeste ukene. Det er enkelte anlegg som klarer seg godt, og som blir stående litt lengre. Dette vil videre frigjøre kapasitet og ressurser som kan konsentreres rundt fisken en fortsatt ønsker å produsere frem utover høsten og vinteren, sier hun til kyst.no.

Mange aktører har fått inn avlusingskapasitet relativt nylig. Hun sier det tar tid å lære seg å bruke dette både med tanke på effekt og velferd.

- Det legges ned en vanvittig arbeidsinnsats på anleggene, konstaterer hun.

- Hva er status for bruk av hydrogenperoksid og andre legemidler så langt?

- Antall behandlinger med bademidler i 2016 er bare åtte prosent av antall behandlinger i 2015, det gjennomføres svært få medikamentelle behandlinger. Det benyttes slice som påslagshemmende tiltak, alltid i kombinasjon med effekt av rensefisk og eventuelle andre ikke-medikamentelle tiltak.

- Sannsynligvis vil legemiddelbruk øke litt mot slutten av 2016, i henhold til vår strategi om å hvile legemidler en lengre periode. Det vil forutsette at en får god effekt ved behandling.

- Er situasjonen under kontroll?

Kjønnsmodne hunnlus i de ulike fylkene fra uke 33 til 35 i 2016. Datakilde: Lusedata.

- Vi har områder og anlegg som har store utfordringer med å kontrollere lusenivåene, og andre som holder kontrollen til tross for at situasjonen er vanskelig. Det er svært alvorlig når smittepresset blir så høyt som det er i enkelte områder akkurat nå. Det betyr at de kontinuerlige tiltakene vi har på årets utsett, som rensefisk og skjørt, ikke er tilstrekkelig for å holde nivået nede.

- Overraskende smittepress

Ervik sier at hun ser at årsutsettet i flere tilfeller har gjennomgått eller planlegger ikke-medikamentell avlusing, noe som er svært tidlig sammenlignet med tidligere år. Dette er en følge av at nivået kjønnsmoden lus i storfisk-soner får ligge for høyt over tid, selv om det er innenfor forskriftskravene.

- Det akkumulerer et smittepress som kommer overraskende på mange. Næringa er ikke rustet til å måtte bruke ressursene sine på alle generasjoner fisk samtidig, og da får vi utfordringer med å håndtere situasjonen, legger hun til.