Gå til innhold
Annonse

Marine Harvest vil doble produksjon av rensefisk

- Vi er godt i gang med produksjon i anlegget vårt på Vanylven, der vi også produserer fisk basert på egen innfanget stamfisk. Vi har så langt i år levert cirka 500 000 rognkjeks, sier Olav Breck, leder for Marine Harvest Rensefisk.  

Annonse

Breck kan i tillegg opplyse at anlegget på Vanylven ferdigstilles nå. Der vil produksjonen av rognkjeks komme i gang i 2016. - På Rissa produseres også berggylte, sier han til Kyst.no.

- Vi vil levere cirka en million rognkjeks i 2015 og en flerdobling i 2016. Per dags dato leverer vi kun til egne anlegg og det er stor etterspørsel etter rognkjeks. Vi er også medeier i Nordland Rensefisk på Lovund, som leverer mye god rognkjeks i år, legger Breck til.

Les også: Rognkjeks-veteran satser på oppdrett

- I år er fisken fra Vanylven stort sett fordelt fra Rogaland til Møre- og Romsdal, mens mye av fisken fra Lovund er fordelt i Nordland. Vi vil i 2016 levere betydelig mer fisk til Trøndelagsfylkene, forklarer han.

Marine Harvest satser på rognkjeks og vil doble produksjonen av rensefisken.
Marine Harvest satser på rognkjeks og vil doble produksjonen av rensefisken.

- Hvilke utfordringer ser dere for dere i produksjonen?

- Det er utfordringer i form av dødelighet etter utsetting i lakseanleggene, der blant annet atypisk furunkulose utgjør en tapsfaktor. Vi har også opplevd noen utfordringer i landanlegg grunnet svært høye temperaturer, sier han.

Han mener at for å oppnå optimal produksjon må det være en god og stabil vannforsyning, godt fôr, gode vaksiner, samt gode og skånsomme driftsrutiner.

Les også: Vil levere rognkjeks til lokale oppdrettere i Midt-Norge

- Jeg tror at rognkjeks som en av flere rensefiskarter, blir svært viktig for næringen. Vi må sikre riktig bruk av denne, inklusiv en god overlevelse og velferd for fisken. Da er den også best til nytte, sier Olav Breck avsluttningsvis.

 

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse