Gå til innhold
Annonse
Rune Rønningen fra Møre Robotics forteller om roboter som kan bidra med å redusere lus i anleggene. Foto: Harrieth Lundberg
Rune Rønningen fra Møre Robotics forteller om roboter som kan bidra med å redusere lus i anleggene. Foto: Harrieth Lundberg

Rune Rørstad i Møre Robotics AS sier luserobot er en snill måte å holde noten ren på, og mener fremtiden ligger i big data.

Annonse

Under Tekset 2019 var det også en sesjon om tekniske nyvinninger. Rune Rørstad fra Mørenot Robotics har gått fra å være gründer til bedriftsleder da Plastfabrikken AS ble kjøpt opp av Mørenot.

- Vi har hatt fokus på sjøsiden, og da stort sett med matfisk. Egentlig har vi levert plastkonstruksjoner til oljevern og oljebransjen. De gikk jo på en kjempesmell for en fire-fem år siden. Det gjorde vi også, og da måtte vi omstille oss. Da begynte vi å levere til oppdrettsbransjen. Da tok vi med oss robotics som vi hadde utviklet til oljevern, opplyste han.

Gir mindre lus

Selskapet har utviklet en robot som kan hjelpe til med å redusere lus i nota. Roboten er en flatpakket ROV som settes ut på nota, og den går automatisk fra 0 til 10 meter ned for så å gå opp igjen.

- Den karen vår gir mindre lus, så vi kaller han luserobot. Roboten holder noten ren. Det blir ikke groe, noe som gjør at rensefisken ikke har noe å beite på, så den spiser heller lus, forteller han.

Det er et stort oppmøte under Tekset 2019. Foto: Harrieth Lundberg/Kyst.no.
Det er et stort oppmøte under Tekset 2019. Foto: Harrieth Lundberg/Kyst.no.

Mindre skader på fisken

Kyst.no har snakket med Rørstad som forteller at roboten ble lansert 1. februar, og roboten har vært i test i hele 2018. Det er en stor interesse for den, i følge Rørstad.

- En ser at dette er en snill måte å holde noten ren, slik at fisken ikke får gjeldeskader.

Rørstad har også en fremtidsvisjon for RAS-anlegg, spesielt med tanke på roboter som  jobber hele tiden og som måler alt fra PH, temperatur, saltinnhold med mer.

- Fremtiden er big data, og vi ønsker å være tilstede sammen med fisken. Det er der dataen kommer til å bli hentet, legger han til.

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse