Biologisjef og veterinær Bård Skjelstad i Salmar. Foto: Therese Soltveit.

Mener de viktigste grunnene til dødelighet er å finne i smoltfasen

- Vi vet at faktorer fra smoltfasen påvirker dødelighet gjennom hele sjøfasen, men vi forstår ikke alle sammenhenger. Hvis vi fokuserer ytterligere på disse smoltfaktorene vil det bidra sterkt til å senke dødeligheten vår, sier biologisjef Bård Skjelstad fra Salmar.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Under et fiskehelse-seminar i Bergen, uttalte Skjelstad at et av deres viktigste fokusområder fremover vil være å forbedre smoltkvaliteten.

- Smoltproduksjonen er mer balansert nå enn før da det var en stor mangel på smolt. Vi mangler fremdeles mye smolt og må kjøpe fra eksterne som kanskje ikke har den samme kvaliteten vi ønsker. Balansen er på vei, men ikke helt der enda, forklarer han, i anledning seminaret "Fiskehelse for oppdrettsfisk" i Bergen, i regi av Nordisk ministerråd (Nordic Council of Ministers, the Nordic Working Group for Microbiology & Animal Health and Welfare - NMDD.)

Illustrasjonsbilde av smolt/settefisk. Foto: Linn Therese Skår Hosteland.

Dødeligheten går ned

Han sier at den generelle trende for dødelighet hos laks i sjø går nedover, og tror at dette vil synke ytterligere om oppdretterne klarer å reduserer stresset på fisken under lusebehandlinger.

- Vi kategoriserer dødeligheten vår og de største, ukjente grunnene er å finne i smoltfasen. De grunnene vil vi gjerne finne ut av. Vi vet at faktorer fra smoltfasen påvirker dødelighet gjennom hele sjøfasen, men vi forstår ikke alle sammenhenger. Hvis vi fokuserer ytterligere på disse smoltfaktorene vil det bidra sterkt til å senke dødeligheten, sier biologisjef Bård Skjelstad fra Salmar.

Han forteller deres største fokusområdene er smoltkvalitet, teknologiutvikling og bekjempelse av lus og virus.

- Smoltkvalitet er veldig viktig. Det er mye dårlig fisk som blir satt i sjøen, og vi ser at vi må få på plass bedre rogn og bedre smolt, sier Skjelstad.

Biologisjef og veterinær Bård Skjelstad i Salmar. Foto: Therese Soltveit.

Videre hevder biologisjefen at erfaringene til nå har vært at egen smolt er best, og påpeker de vil være selvforsynte med smolt innen tre år.

- Vi kjøpte mye ekstern smolt tidligere, men dette gav ofte mer sykdommer enn vår egenproduserte smolt.

Havmerden ikke lengre noen drøm

Salmar har utviklet seg til å bli verdens fjerde største lakseprodusent, og de har de siste årene fokusert på teknologi som kan medføre oppdrett av laks på eksponerte lokaliteter.

- Byggingen av offshore havmerden er ikke lengre en drøm, nå er vi igang og den vil gi oss mer vekst så vi kan utvikle oss videre, konkluderer Skjelstad.