Foto: Mattilsynet

Mistanke om ILA hos Nova Sea

Det er mistanke om ILA ved sjølokaliteten 13006 Hestholmen N i Gildeskål kommune i Nordland fylke, som drives av Nova Sea AS.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Mistanken kom etter at fiskehelsetjenesten gjennomførte prøveuttak 27. september 2016 fordi det ble funnet økt dødelighet og sykdomsforandringer forenlige med ILA i to av merdene på lokaliteten. Dette melder mattilsynet på sine nettsider.

Prøvesvarene forelå 3. oktober med histologi positiv for ILA på 3 av 5 prøver. Det står ca. 150 tonn nylig utsatt fisk på lokaliteten.

Mattilsynet gjennomfører 4. oktober inspeksjon ved anlegget for å ta ut prøver for en eventuell verifisering av diagnosen. For å hindre smittespredning er lokaliteten pålagt restriksjoner, blant annet med forbud mot å ta fisk ut av eller inn til lokaliteten. Alle som ferdes og driver aktivitet i området må vise nødvendig aktsomhet, slik at risiko for spredning av sykdom minimaliseres.

Kontrollområde

Ved en verifisering av sykdommen vil det opprettes et kontrollområde bestående av en bekjempelsessone og en overvåkingssone for det aktuelle sjøområdet. Lokale tilpasninger med tanke på blant annet topografi og strømforhold vil legges til grunn for kontrollområdets utbredelse, og det forventes en utstrekning på ca. 10 km fra påviste lokaliteter.