Gå til innhold
Annonse

Mowi tar i bruk falsk spekkhugger for å redde laks

Mowi håper den Shetland-bygde spekkhuggeren vil fungere som skremsel for å holde seler unna oppdrettsmerdene. Foto: Mowi.
Mowi håper den Shetland-bygde spekkhuggeren vil fungere som skremsel for å holde seler unna oppdrettsmerdene. Foto: Mowi.

Mowi Scotland har kjøpt inn en replika-spekkhugger i et forsøk på å hindre seler fra å angripe laks på en lokaliteten i Loch Erisort.

Annonse

I tillegg til å se helt lik ut som en ekte spekkhugger, sender fiberglass-kopien også ut lyder for å øke effektiviteten av skremmingen.

Spekkhuggeren koster rundt 12 000 pund og kom fra den Inverness-baserte akvakulturleverandøren Gael Force Group, som fikk den produsert av et Shetland-selskap.

Beveger seg med strømmen

Talsmann for Mowi, Ian Roberts, forteller at replikaen vil bli fortøyd ca fire meter under overflaten av vannet og vil bevege seg med strømmen.

- Vi vil vurdere effektiviteten, og dersom det gir positive resultater, vil vi vurdere å lansere flere spekkhuggere, forteller han.

Roberts kunne også fortelle at hundrevis av laks kan bli drept i ett enkelt selangrep, og at dødelighet grunnet selangrep historisk sett har vært på rundt 1 % i Skottland.

Skotske oppdrettere har derfor brukt mye lyder og andre ubehageligheter i et forsøk på å skremme vekk selene.

Les hele saken her på Kyst.no sin søsternettside FishFarmingExpert.

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse