AKVA group leverer flere ulike tjenester til havbruksnæringen. Illustrasjon: AKVA Group

- Nær en milliard i ordreboken

AKVA group melder at de avsluttet fjerde kvartal 2016 med en ordrebok på nær en milliard. - Vekststrategien i selskapet fortsetter med oppkjøpet av Sperre AS, og investeringer i økt kapasitet i Helgeland Plast AS, skriver de.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Ifølge en børsmelding skriver de at de fullførte fjerde kvartal med rekordhøy ordreinngang.

- Vi har opplevd god aktivitet i markedet gjennom hele fjerde kvartal i 2016. Ordreinngangen i fjerde kvartal i 2016 var 561 MNOK (350 MNOK). Ordreboken ved utløpet av fjerde kvartal 2016 var 998 MNOK (649 MNOK). Dette er den høyeste ordreboken noensinne i AKVA group.

-  Inntektene i fjerde kvartal 2016 var på 449 MNOK (344 MNOK) og EBITDA var 24 MNOK (27 MNOK). EBITDA marginen i fjerde kvartal var 5.3% (7.9%). EBITDA i kvartalet er redusert av restruktureringskostnader på 19.9 MNOK relatert til AKVA group Danmark, skriver de.

Merdbasert teknologi

De skriver at det nordiske området hadde en vekst i inntekter på 72% sammenlignet med samme kvartal forrige år. EBITDA var opp fra 10.3 MNOK i fjerde kvartal 2015 til 26.9 MNOK i fjerde kvartal 2016. Alle enheter leverer bra. Farming services segmentet vokser og styrker gruppen.

- Vi så en økning i aktiviteten i Chile i fjerde kvartal og de leverer en positiv EBITDA på 1.8 MNOK etter flere dårlige kvartal. Fjerde kvartal i Canada var rolig med hensyn på nysalg, men de leverer gode marginer. Australia er en liten, men profitabel operasjon, skriver de i pressemeldingen.

I Skottland går service og utleie veldig bra og nøytraliserer et ellers rolig prosjektmarked. Tyrkia leverer nok et godt kvartal og den finansielle prestasjonen i kvartalet er god. Vi ser fortsatt økt aktivitet i Sea Bass og Sea Bream industrien i Middelhavet og utsiktene for 2017 er positive. Eksport til fremvoksende markeder har hovedsakelig leveranser til Iran i fjerde kvartal. Dette området preges av få, men store kontrakter, og dette gir resultatmessige svingninger fra kvartal til kvartal.

Vokser innen landbasert 

Det landbaserte segmentet med Aquatec Solutions og Plastsveis leverte veldig bra i fjerde kvartal med gode marginer og begge selskapene avslutter året med høy ordrebok.

- Restrukturering og engangskostnader tilknyttet AKVA group Danmark reduserer EBITDA for segmentet med 19.9 MNOK i fjerde kvartal. EBITDA er også negativt påvirket av en 4 MNOK earn-out til tidligere aksjonærer i Aquatec Solutions. Det landbaserte segmentet avslutter kvartalet med en sterk ordrebok, som representerer 41 % av den totale ordreboken ved utgangen av 2016.

AKVA group Software leverte også stabilt sammenlignet med samme kvartal forrige år ifølge selskapet.

- Wise ehf erfarer lavere marginer som konsekvens av en akselererende inntektsvekst på Island. Software segmentet som helhet har høyere omsetning og stabile marginer sammenlignet med samme periode i 2015. Software segmentet har pågående investeringer i nye produktmoduler som forventes å styrke det finansielle resultatet i tiden fremover.

Fremtidsutsikter

De biologiske forholdene er fortsatt utfordrende for våre kunder og de fokuserer på å utvikle og forbedre løsninger for å øke produktiviteten og effektiviteten. På samme tid erfarer disse kundene rekordstor inntjening og kontantstrøm. Dette ser vi spesielt bli reflektert i den høye aktiviteten vi erfarer i det havbaserte segmentet i Nordic.

De forventer økt aktivitet i UK og Chile i 2017, med en solid forbedring fra 2016.

-  I Canada står vi ovenfor økt konkurranse i markedet, og vi har moderate forventninger til utviklingen i 2017. Aktiviteten i Middelhavet representerer en betydelig oppside og vi vil fokusere våre ressurser i denne regionen over de neste kvartalene.

Service og ettersalgsmarkedet i Nordic har potensial for ytterligere forbedringer og vi vil sette økt fokus på dette i tiden fremover. Det er også et uutnyttet potensial for dagens kjernevirksomhet, særlig innenfor sourcing og innkjøp.

Balanse og utbytte

De skriver at balansen er solid og at de har hatt en sterk operasjonell kontantstrøm i fjerde kvartal.

- Arbeidskapital i prosent av 12 måneders rullerende omsetning er 2.2% (8.8%). Vi klarer å holde veldig lav arbeidskapital til tross for rekordhøy aktivitet. Tilgjengelig likviditet ved slutten av Q4 2016 var 256 MNOK (160 MNOK). Totale eiendeler og total egenkapital var henholdsvis 1,307 MNOK (1,083 MNOK) og 452 MNOK (428 MNOK). Dette resulterer i en egenkapitalprosent på 35% (40%) ved utgangen av Q4 2016.

I henhold til selskapets utbyttepolicy vil det bli utbetalt et utbytte på 50 øre per aksje i Q1 2017. Den totale utbytteutbetalingen i Q1 2017 vil bli 12.9 MNOK.