Øyvind A. Haram og Haugen peker mot Laksåvika der det hele startet på Hitra for 51 år siden i vår. Foto: Privat.

Nasjonalt havbruksjubileum til hele Norge

Direkte fra Hitra og med hele landet som publikum. Når havbruksnæringen  feirer 50 + 1 år, får hele Norge ta del. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Vi lar hele landet få se. Det blir som et tv-show, med artister, gode innslag og ikke minst det  viktigste; en hyllest til pionerene.  

Ordfører i Hitra Kommune, Ole Haugen, gjør som han lovet i juni i fjor. Selv om det nasjonale  femtiårsjubileet måtte utsettet som følge av epedemien, er en nå tilbake. 50 + 1 år etter at den  første oppdrettslaksen, med kommersiell produksjon, ble satt i sjøen markeres med et storstilt  nasjonalt jubileum 28.mai i Hitrahallen.  

Åpent for alle, men næringen sponser 

Restriksjoner og smittevern gjør at det bare blir noen få utvalgte som får sitte i selve Hitrahallen. Det hele streamest direkte som et tv-show.  

- Vi ser frem til å hedre pionerene. De som pantsatte hus, hadde klokketro og ofret svært mye for å  bryte vei for denne næringen. De fortjener heder og ære og skal markeres denne kvelden, sier  Haugen.  

Bak jubileet står initativtaker Hitra kommune, Sjømat Norge, Kystmuseet og Nærings- og  Fiskeridepartemenet. Sendingen blir gjort tilgjengelig for alle.  

- Dette er noe næringen gir til hele landet. Her er det muligheter til å kjøpe tilgang, slik teater og  kosertarrangører har gjort under hele pandemien. Vi håper nå næringen ser muligheten til å sponse  tilgang til sin kommune, enten det nå er kulturhus, aldershjem eller at en kan samles i mindre  enheter der en er, sier Øyvind A. Haram i Sjømat Norge.  

Direkte fra Hitra blir det møte med både pionerer, kulturinnslag, intervju og i tilegg direkterapporter  fra Lovund og Bjordal.  

- Selv om mye skjedde her ute i havgapet hos oss, var det mange som la både grunnlag og hadde  gjort forsøk flere steder. Derfor er det naturlig for oss å løfte frem både det som har vært og ikke  minst det som nå skjer. Det er mye fin symbolikk i det å kalle dette 50 + 1, sier Haugen.