Nedgang i vaksinesalg

Det ble solgt 39,8 millioner doser flerkomponentvaksine til laks i august, en nedgang på knappe 3 millioner sammenlignet med august ifjor.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det kommer frem i en vaksinekommentar for august i år levert av MSD Animal Health.

Produktsjef Ingebjørg O. Sævareid sier at det er en nedgang i vaksinesalg for august 2016.

Lavere hittil i år

Så langt i år er det solgt 192  millioner doser flerkomponentvaksine, mot 209 millioner doser i de åtte første månedene av 2015. De siste 12 månedene er det solgt knappe 300 millioner vaksinedoser, mot 328 millioner doser i tilsvarende periode året før, viser statistikk fra Farmastat.

Vaksinering av fisk. Illustrasjonsfoto: MSD

- Det er flere mulige forklaringer på nedgangen i vaksinesalget hittil i år, og i statistikken for de 12 siste månedene. Det kan være at vaksinasjonssesongen er ytterligere forskjøvet. Videre viser Akvafakta fra Sjømat Norge at det har vært en reduksjon i utsatt settefisk på 7 % i perioden januar til juli sammenlignet med samme periode i 2015, så det kan være en reell produksjonsnedgang, forteller Sævareid.

Med flerkomponentvaksiner menes registrerte vaksiner som rapporteres i Farmastat og som inneholder beskyttelse mot de fem standard bakteriesykdommene furunkulose, vibriose, kaldtvannsvibriose og vintersår samt mot virussykdommen IPN. Multivaksinen kan også inneholde komponent mot pancreas disease (PD).

Multikomponentvaksiner med ILA vil komme i tillegg til disse tallene, da ILA-vaksiner ikke blir registrert i Farmastat.

PD-vaksinering

I august gikk vaksineringen mot PD noe opp. Det ble solgt 14,2 millioner doser PD-vaksine i august i år mot 13,4 millioner doser i august 2015.

- Dette er en forskyvning av salget fra juli til august. I juli i år var det en nedgang på 7 millioner doser sammenlignet med 2015. I fjor kom 7-komponentvaksinen, og denne har gitt oppdretterne større fleksibilitet i vaksineringen. Det er enklere å ta sommerferie. Vi så en nedgang i salget i juli og regnet derfor med en ny oppgang i august, og slik ble det, sier produktsjef Ingebjørg Sævareid i MSD Animal Health.

Statistikken for omsetningen hittil i år viser at årets salg av PD-vaksiner er  4,6 millioner doser høyere enn de åtte første månedene av 2015. Det ble solgt drøye 70 millioner PD-doser i perioden januar til august 2016, mot 65,5 millioner doser i tilsvarende periode i 2015.

Salget for de siste 12 månedene (MAT) var på 112 millioner doser, mot 107,4 millioner doser i tilsvarende periode foregående år. Dette salget inkluderer både monovalent PD-vaksine og multivalent-vaksine med PD-komponent.

- Det er altså en økning i salget av PD-vaksiner i perioden. Det skyldes at flere selskaper har valgt å vaksinere mot PD nord for Hustadvika, altså i områder der man tidligere ikke vaksinerte mot denne sykdommen. Justeres tallene for denne ekspansjonen, ligger salget omtrent på samme nivå som i fjor, forklarer Sævareid.

Om statistikken:

  • Farmastat (Farmastat Norsk legemiddelstatistikk AS) leverer hver måned statistikk over legemidler som er solgt til sluttbruker. Dette baserer seg på innrapporterte tall fra grossister.