Kvalitetssjef hos Nekton, Maria Sørøy, forteller at de har kjøpt

Nekton Settefisk vil unngå tidlig kjønnsmodning

Den 5. desember mottok selskapet på Smøla, Nekton Settefisk, et parti med 1,5 Millioner All-Female rognkorn fra Island.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Dette forteller Benchmark Genetics som er leverandøren av rognen i en pressemeldning.

De forteller videre at All-Female gir populasjoner som utelukkende er hunnfisk.

- Hunnfisk har som kjent ikke samme utfordringer med tidlig kjønnsmodning som hannfisk, som kan modne både som dverghanner, postsmolt eller i tidlig sjøfase, skriver selskapet i meldingen.

Nekton har planer om å produsere både 0-åringer og 1,5 åringer av rogna.  Noe skal de beholde selv, men en god del av smolten vil også bli solgt til eksterne aktører.

- Vi har enkelte lokaliteter som er sårbare for høy temperatur på sommeren, hvor vi ser at tidlig kjønnsmodning på hannfisk og påfølgende nedklassing ved slakt er en utfordring, sier Maria Sørøy, Kvalitetssjef hos Nekton (Havbruk og Settefisk).

Sykdomsresistens

Rogna som ble levert har en rekke genetiske egenskaper for sykdomsresistens – QTL-IPN, GS-PD og QTL- CMS.  

Selskapet foreller at de har tilgjengelige melke fra neo-males med en rekke genetiske egenskaper tilpasset oppdrett i sjø.

-Vi har bygget opp en cryolab på Island i tilknytning til befruktning og inkubasjonssenteret vårt, hvor vi kan fryse inn og oppbevare større mengder neo-melke med ulike egenskaper og dermed produsere All-Female rogn året rundt,  sier Thommy Holmvåg, Regionssjef salg Midt/Nord, Benchmark Genetics Norway.