Frykt for koronasmitte via norsk laks satte en solid stopper for eksporten av fisken til Kina i forrige uke. Foto: Yinan Chen/Pixabay.

Nesten total stopp til Kina i forrige uke

Eksporten av fersk laks til Kina falt med 97 prosent forrige uke til 15 tonn sammenlignet med samme uke i fjor.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Sammenlignet med uke 24 i år var nedgangen på 94 prosent. Det viser tall fra Norges Sjømatråd.

- Det kraftige fallet i ukeseksporten av laks til Kina må sees i lys av siste tids utvikling av Covid-19 i Beijing og effekter dette har hatt for handelen med og etterspørselen av laks. Det sier Victoria Braathen, Sjømatrådets fiskeriutsending til Kina. 

Kinesiske myndigheter slo i forrige uke fast at laks ikke er smittekilden for utbruddene og man anser på den måten at situasjonen er mer avklart.

Eksport av fersk laks til Kina per uke 25 2020. Klikk for større. Kilde: Norges Sjømatråd

Hun påpeker det samtidig er for tidlig å si noe om hvilke effekter det nye utbruddet av Covid-19 vil ha for etterspørselen etter fersk laks fremover.

Fortsatt tro på Kina

- Når situasjonen etter hvert normaliserer seg, har vi stor tro på det kinesiske sjømatmarkedet og videre potensial for norsk laks, sier Braathen.

Hittil i år har Norge eksportert 9 958 tonn fersk laks til Kina. Det er en nedgang på 13 prosent fra samme periode i fjor.

Også analytikerne i Nordea tror markedet vil ta seg opp igjen. I en morgenrapport fra finansinstitusjonen torsdag, påpeker de at nedgangen i forrige uke var sterkere enn den verste uken etter COVID-19 utbruddet i første kvartal.

- Vi forventer også denne gangen at volumene vil gradvis ta seg opp igjen, men at etterspørselsbildet vil være preget av dette en tid fremover. Kina stod i 2019 for ca. 4 % av globalt konsum av atlantisk laks, og anslagsvis 6-7% av verdien, skriver Nordea.