Gå til innhold
Annonse
han holder en fin rognkjeks
han holder en fin rognkjeks

Nofimas stipendiat Tone Aspevik er en av tre som er videre i Forsker Grand Prix under Forskningsdagene i Bergen. - Jeg synes det er kjempespennende å få lov til å gå videre til Trondheim, sier en spent Tone Aspevik til Kyst.no

Annonse

Matforskningsinstitutt skrev igår en gladmelding på sine facebook sider: 

- Hurra! Nofimas stipendiat Tone Aspevik er en av tre som er videre i Forsker Grand Prix under Forskningsdagene i Bergen. Det er fryktelig spennende. Nå skal de fire gjenværende holde nye innlegg på seks minutter hver om prosjektene sine. De to beste formidlerne går videre til finale i Trondheim. Følg med, skriver de.

Tone Aspevik
Tone Aspevik

- Jeg synes det er kjempespennende å få lov til å gå videre til Trondheim. Nervene kommer nok før jeg skal på scenen, men nå synes jeg egentlig det bare er gøy. Jeg var så heldig å komme på andre plass og går dermed videre til den nasjonale finalen til helgen, sier en spent Tone Aspevik til Kyst.no. Foto: Nofima

Hvordan var det å bli en av tre som går videre til Trondheim?

- Jeg synes det er kjempespennende å få lov til å gå videre til Trondheim. Nervene kommer nok før jeg skal på scenen, men nå synes jeg egentlig det bare er gøy. Jeg var så heldig å komme på andre plass og går dermed videre til den nasjonale finalen til helgen, sier en spent Tone Aspevik til Kyst.no.

Hun forklarer at hennes prosjekt handler om at filetering av fisk gir store mengder avskjær som kan brukes som mat for oss mennesker. I prosjektet bruker hun fiskehoder og fiskerygger fra filetering av laks for å lage proteinpulver.

- Jeg bruker enzymer for å bryte ned proteinene i råstoffet slik at det blir mer vannløselig. Problemet med denne prosessen er at smaken som dannes blir ganske dårlig, proteinpulveret smaker bittert, sier hun til Kyst.no.

- I min forskning ser jeg på forskjellige prosessbetingelser for å minimere dannelse av bittersmak. Jeg ser blant annet på prosesstid og valg av enzym. For å teste produktene mine bruker jeg Nofimas sensorikkpanel på Ås. Basert på de tilbakemeldingene jeg får kan jeg endre prosessene mine for å forhåpentligvis lage et nøytralt sluttprodukt, sier Nofima-stipendiaten.

Apevik har fått bekreftet at hun har en god presentasjon og et spennende prosjekt, så planen henner er å kjøre samme opplegg i Trondheim, kommer det frem.

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse