Foto: Ingunn Mæhlum/Sjømat Norge.

Nord-Norges første fagskole innen havbruk er en realitet

Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen - NOKUT har gitt Norsk Havbruksskole på Toft brygge utenfor Brønnøysund godkjenning som fagskole med studietilbudene Havbrukstekniker (30 studiepoeng) og Driftsleder Havbruk (60 studiepoeng). 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Skolen endrer navn til Norsk Havbruksfagskole og Nord-Norges første fagskole innen havbruk er dermed en realitet. Planlagt studiestart i 2020.

Med godkjenning av Norsk Havbruksfagskole, er målet om et opplæringssenter innen havbruk på alle kompetansenivå nådd. Norsk Havbruksakademi kan nå tilby fag- og sertifiseringskurs, fagutdanning på videregående nivå (Havbruksakademiet) og høyere utdanning på fagskolenivå, kommer det frem i en pressemelding. 

Norsk Havbruksakademi har også en intensjonsavtale med Nord Universitet om samarbeid for kurs på bachelor- og mastergradsnivå.

Høyere yrkesfaglig utdanning

Fagskoler gir høyere yrkesrettet utdanning. Opptak til Norsk Havbruksfagskole krever fullført og bestått videregående opplæring innen akvakultur og fagbrev som fagoperatør i akvakultur eller tilsvarende realkompetanse.

Endringer i fagskoleloven gjør at fagskolestudier gjør at fagskolestudier nå gir studiepoeng, et nytt nasjonalt opptakssystem er på trappene (samordna opptak) og gradsbetegnelsene Fagskolegrad (60-90 studiepoeng) og Høyere fagskolegrad (min.120 studiepoeng) er etablert.

Lokal støtte og samarbeid med havbruksnæringen

Fagskolestudiene er etablert i samarbeid med flere sentrale aktører i den lokale havbruksnæringen. Næringen er representert både i skolens faglige råd og i styret, og dette vil sikre at fagskolestudiene til enhver tid er i tråd med bransjens krav og behov.

Praktisk tilnærming og sertifiseringskurs

Havbruksteknikerstudiet har et omfang tilsvarende ett semester på fulltid, og gir oppdatert kunnskap innen fiskevelferd, fôring og driftsteknikk samt seks sertifiseringer som i dag kreves for å kunne uføre arbeidsoppgavene på et moderne, sjøbasert oppdrettsanlegg.

Driftslederstudiet har et omfang tilsvarende to semestre på fulltid. I tillegg til de temaer som inngår i havbruksteknikerstudiet, omfatter driftslederstudiet sentrale forhold i en operativ lederrolle som kvalitetssystemer og risikostyring, HMS og krisehåndtering samt relasjonsledelse.