Geir-Ove Ystmark. Foto: Sjømat Norge.

Norges største arena for sjømatdebatt

Aldri før har så mange sentrale aktører diskutert sjømatpolitikk under samme tak. Når Sjømat Norge samles i Bergen er det den politiske debatten som er i søkelyset.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

– Vi har tre dager fra tirsdag 5. til torsdag 7. april. Diskusjonsarenaen har aldri vært større og deltakerne er svært mange, sier administrerende direktør i Sjømat Norge, Geir Ove Ystmark.

Tradisjonen tro samles medlemmene i Sjømat Norge til årskonferanse og generalforsamling når det går mot vår. Denne gangen er det Radisson Blu Royal Hotel i Bergen som er arenaen.

– Vi har allerede nå nær 300 påmeldte. Det blir tre dager som er fullbooket med ulike møter der sjømatpolitikken diskuteres. Dette er Norges største arena for å forme og diskutere hvordan næringen skal være. Interessen fra politikere viser også det.

Sentrale politikere

Over halvparten av medlemmene i Stortingets næringskomité vil være tilstede. Over en time settes

– Vi har sikret oss ringreven Christian Borch til å lede debatten. Det siste året har vært preget av lange prosesser frem mot stortingsmeldinger, både om havbruk og industri. Nå er vi midt i kjernen. Det er nå politikerne skal bestemme hvordan skal Norges sjømatpolitikk være, sier Ystmark.

Leder av Stortingets næringskomité Geir Pollestad fra Senterpartiet vil bli med i debatten. Det gjør også KrFs Line Henriette Hjemdal, Venstres Pål Farstad, Arbeiderpartiets Ingrid Heggø, Frank Bakke Jensen fra Høyre. I tillegg til FrP statsråd Per Sandberg kommer også Sivert Bjørnstad og Oscar Grimstad fra samme parti. Tidligere fiskeriminister og medlem i Finanskomiteen, Lisbeth Berg Hansen (AP) vil også være i Bergen.

Erfaringen tilsier at det og blir en del lokalpolitikere som vil være på plass i salen.

Grundig debatt

– I tillegg til debatten har vi også generalforsamlingen torsdag og medlemsmøter første del onsdagen, sier Ystmark som lover grundige gjennomgang både hos industri og havbruk.

– Stikkord her er ny forvaltning av havbruksnæringen, reguleringer på fiskehelse og lakselus og spørsmålet om hvor norske myndigheter egentlig vil med havbruksnæringen. Utvikling eller stillstand?

For fiskeindustrien vil en diskutere utfordringene knyttet til kontrollregimene, ny landings- og sluttseddelforskrift og hvordan en skal bygge et best mulig omdømme.

Hovedtema under årets årskonferanse er – Vi vil sikre Norges fremtid! – der handelsutfordringer, rammevilkår og sikre velferd er stikkord.