Laksesmolt. Foto: Terje Aamodt/Nofima

Ny bok om fiskevelferd er nå ute

En 328-siders ny bok om fiskevelferd er nå tilgjengelig, og kan leses gratis. Seniorforsker ved Nofima, Chris Noble, er en av pådriverne bak boken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Forskere ved Nofima, Havforskningsinstituttet, Veterinærinstituttet, Nord Universitetet i Bodø og Universitetet i Stirling har laget en håndbok som gir forskningsbaserte råd om hvordan man kan vurdere om oppdrettslaks har det bra eller ei.

I den 328 sider lange håndboka går forskerne gjennom en rekke forhold som hver for seg kan fortelle om fisken får oppfylt sine velferdsbehov. Dette kaller forskerne såkalte velferdsindikatorer. Eksempler er appetitt, avmagring, overflateaktivitet, reflekser, øyerulling, gjeller, finneskader, skjellstatus, lakselus og temperatur.

Ville ha den ut i bokform

Seniorforsker Chris Noble har stått i spissen for utviklingen av velferdshåndboken FISHWELL. Foto: Nofima.

Christopher Noble, som er seniorforsker i Nofima, sier til Kyst.no at det ikke var den originale planen at boken skulle gis ut i fysisk form.

- Men det var stor interesse fra bransjen for å få håndboken ut i bokform, og FHF ble enige om å finansiere prosessen tidligere i år.  

Seniorforskeren forteller også at forfatterne har tatt seg tid til å gå gjennom det opprinnelige dokumentet med en grafisk designer også for å redigere den opprinnelige formateringen og figurene slik at de har tilstrekkelig utskriftskvalitet.

I følge Noble, har det hittil vært svært stor interesse for fiskevelferdsboken som nylig ble gitt ut.

- Vi har 500 eksemplarer skrevet ut og har like under 200 igjen. Når det gjelder nedlastinger, håper vi bare at det blir så mye brukt som mulig, både av industrien og andre interesserte interessenter, understreker han.

Vil motivere næringen

Den nye boken er tilgjengelig både som PDF-fil for nedlasting, eller i fysisk form. Foto: FHF.

Kyst.no har også snakket med FHF. På spørsmål om hvorfor de velger å gi ut boken gratis, svarer Svein Martin Jørgensen i FHF at prosjektgruppen og FHF ønsker å motivere næringen til å ta i bruk den viktige kunnskapen.

- Næringen finansierer FHF gjennom en eksportavgift, som har som oppgave å bidra til kunnskaps- og kompetanseutvikling i næringen. Det er derfor ikke naturlig å ta betalt for første opplag av boken. Den vil også være et godt bidrag som læreverk for ulike undervisningsinstitusjoner, særlig del A med kunnskapsgjennomgangen, svarer Jørgensen.