Florian Sambraus har skrevet doktorgrad om katarakt . Foto: Cargill.

Ny forskning: Katarakt kan utvikles allerede på settefiskstadiet

Ny forskning viser at katarakt (grå stær) kan utvikles allerede på settefiskstadiet. Lidelsen kan påvirke synet og evnen til å ta til seg føde og har vært særlig utbredt blant triploid laks, ifølge en pressemelding.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Ernst Hevrøy forsker blant annet på settefisk hos Cargill Innovation Center. Foto: Cargill

– Vi har ikke tidligere dokumentert utvikling av katarakt i ferskvannsfasen, men en forskningsrapport som nå er publisert, viser overraskende resultater både blant triploid og diploid fisk, sier Ernst Hevrøy, forsker ved Cargill Innovation Center (CIC), i en pressemelding fra Cargill.

Økt mengde histidin

Han refererer til et forsøk som foregikk ved Matre havbruksstasjon i regi av Havforskningsinstituttet. Forsøket gir ny og viktig kunnskap både om behovet for aminosyren histidin som motvirker katarakt, og om hvordan triploid laks trives under ulike temperaturforhold. Konklusjonen er: Ikke for høy vanntemperatur i ferskvannsfasen og en økt mengde histidin i dietten.

Diploid og triploid fisk ble gitt to vanntemperaturer: 10 og 16 grader og to ulike dietter utviklet av Cargill. Den ene hadde normal mengde histidin. Den andre hadde høyt histidin-innhold. Fisken fikk disse diettene de seks siste ukene i ferskvann.

Viktig for storsmolt

Ved 16 graders temperatur i ferskvannsfasen hadde både diploid og særlig triploid fisk fôret med normal histidin diett høy katarakt-score, mens høy mengde histidin ga betydelig lavere score, særlig for den diploide.

Forsøket viser dermed at det gjelder å sette inn trykket tidlig for å forebygge katarakt, påpeker Hevrøy:

– Det var interessant å se en slik katarakt-utvikling i ferskvannsfasen. Det er meget mulig at dette hadde sammenheng med størrelsen på smolten siden den var fra 190 til 220 gram og større enn normal smolt. Resultatene understreker behovet for en diett som er rik på histidin, ikke minst ved produksjon av storsmolt, enten det er vanlig eller steril laks.

Triploid trives ved lavere temperaturer

Forskningsrapporten der Hevrøy er medforfatter, er en del av en fersk doktoravhandling av Florian Sambraus som er ansatt ved Havforskningsinstituttet og har Matre som arbeidssted.

Han har kartlagt de beste oppdrettsforholdene for triploid laks. Det fremkommer blant annet at triploid laks vokser bedre eller likt som diploid laks ved sjøvannstemperaturer mellom 3 og 12 grader, men får redusert appetitt tidligere enn diploid laks når temperaturen øker til 18 grader.

– Fisken vokser godt ved lavere temperaturer både i ferskvann og i sjø, og det er viktig å passe på at temperaturen i siste del av ferskvannsfasen ikke er for høy. Forsøket på Matre viste dårligere smoltkvalitet og overlevelse ved vanntemperatur på 16 grader i siste del av settefiskfasen, særlig for den triploide laksen, sier Hevrøy som anbefaler å tilføre fisken en buffer med histidin for å være forberedt på overgangen til sjøen.

Anbefaler EWOS ADAPT

Funksjonelle EWOS-fôr gir bedre smoltifisering og en mer robust fisk. EWOS ADAPT er et spesialisert overgangsfôr for smolt. ADAPT LIMNO brukes i siste del av settefiskfasen, mens ADAPT MARINE brukes i de første fire til seks ukene i sjøvannsfasen.

EWOS ADAPT tilfører fisken omega-6-fettsyrer i ferskvannsfasen og mer omega-3 i sjø. I tillegg er fôret styrket med funksjonelle komponenter som støtter og stimulerer smoltens immunforsvar. Det gir en bedre beskyttelse mot katarakt, lus, virus og bakterier den første kritiske fasen i sjø.

Åpen rapport

– EWOS ADAPT har tilpasset mengde histidin. Den nye dokumentasjonen vi nå har fått, viser at dette har vært en riktig vurdering i vårt forskningsarbeid, sier Ernst Hevrøy.

Det er åpen tilgang til forskningsrapporten som er laget i samarbeid med Havforskningsinstituttet, UiB, NIFES og Cargill. Den er én av tre artikler i Florian Sambrus’ doktoravhandling. Han disputerte i desember.