Ny messehall i Trondheim Spektrum ble mareritt for eierne. Foto: Sigbjørn Larsen.

Ny messehall ble mareritt

Trondheim Spektrum skylder en halv milliard kroner og kan trues av konkurs. Selskapet har måttet si opp flere av de ansatte.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

– Vi jobber ut fra den forutsetning at Aqua Nor vil gå som planlagt, men jobber også med å vurdere om det finnes alternativer, bekrefter kommunikasjonsdirektør Erik Hempel i Stiftelsen Nor-Fishing til Skipsrevyen.

I år har det nærmest vært unntakstilstand på Nor-Fishing. Over 100 messeutstillere stod uten plass, til tross for at arrangørene hadde sørget for 6000 kvadratmeter med messetelt på stadionanlegget like ved den tradisjonsrike arenaen. Også Skansen ble tatt i bruk til flere av utstillerne.

Nor-Fishing har rett og slett vokst seg ut av Trondheim Spektrum. En ny messehall er under oppføring, men den nye hallen har blitt et mareritt for eierne. Etter en solid budsjettsprekk for det nye byggeprosjektet, ber driftsselskapet om 57 millioner kroner i tilførsel av ny kapital fra eierne, den største av dem er Trondheim Kommune. Danske Bank, Sparebank 1 og Nordea er ellers blant eierne. Etter det Skipsrevyen får opplyst skal saken opp i bystyret den 6. September.

Ordfører i Trondheim Rita Ottervik tror på emisjon. 

- Jeg håper og tror at Bystyret går for en emisjon. Bygging av hallen er i rute  og vil stå ferdig til neste års Aqua Nor, sier hun til Skipsrevyen.

Har behandlet byggesprekk

– Vi har hatt nettopp hatt styremøte i Spektrum og behandlet der en budsjettoverskridelse på 10 prosent i forhold til byggekostnadene, opplyser administrerende direktør i Trondheim Spektrum Eva Annie Svendsen til Skipsrevyen.

- Vi har bedt om 57 millioner i frisk kapital fra eierne i stedet for å ta opp ytterligere lån. Det synes vi ikke er forsvarlig, for det skal driftes også. Hvis eierne skulle si nei, så må vi jo gå en runde til med bankene og kommunen for å høre hva vi nå skal gjøre, men jeg har god tro på at vi skal lykkes med dette. Trondheim kommune har bestilt et nytt bygg og det har vi nå under oppføring.

Ytterligere dokumentasjon

Finanskomiteen i bystyret har bedt om ytterligere dokumentasjon i form av regnskaper og økonomiske forhold i selskapet.

- Det har vi allerede oversendt dem, sier Svendsen.

Den nye hallen blir på 7000 kvadratmeter og skal etter planen stå ferdig neste år. Mange har allerede forhåndsbestilt plass for Aqua Nor, ifølge Svendsen. 

Hun har også høstet mange lovord for årets Nor-Fishing arrangement fra utstillerne, som sier at teltene fungerte bedre enn den gamle hallen.

- Jeg er imponert over den innsatsen de ansatte har lagt for dagen for å få til en messe i år som har gått over all forventning i en vanskelig situasjon, sier Svendsen.

Som en følge av den økonomiske situasjonen har selskapet også måttet si opp flere av de ansatte.

Valgkamp skaper støy

- Valgkampen for 2019 synes allerede å være i gang, minner Svendsen om.

- Opposisjonen har vært mot byggingen av den nye hallen i Spektrum. Jeg tror det er derfor det blir ekstra mye støy rundt denne saken også, legger hun til.