Gå til innhold
Øyvind Bjørknes t.v er ny stamfiskkoordinator hos Salten Stamfisk. Her er han avbildet sammen med Jarle Solemdal. Foto: Privat.
Øyvind Bjørknes t.v er ny stamfiskkoordinator hos Salten Stamfisk. Her er han avbildet sammen med Jarle Solemdal. Foto: Privat.

Øyvind Bjørknes (26) fra Straumen er Salten Stamfisk AS sin nye stamfiskkoordinator. Bjørknes skal koordinere en produksjon med en årlig verdi på over 80 millioner kroner fra kontorlokalet på Fauske

Øyvind Bjørknes (26) er ansatt som stamfiskkoordinator hos Salten Stamfisk AS på Fauske. Han skal nå koordinere en lakseproduksjon med en årlig verdi på rundt 80 millioner kroner. Bjørknes er fra Straumen, hvor han i dag bor med samboeren Kine og deres to barn. Han skal veksle mellom å pendle til Fauske og til landanlegget i Sørfjorden. Bjørknes kommer fra en stilling som driftsoperatør i Edelfarm, og forteller selv at han begynte tidlig å jobbe med laks.

- Da jeg var 16 ville jeg prøve å jobbe med lakseoppdrett, og trivdes fort i jobben. Det er jo en relativt åpen næring hvor det er lett å bli kjent med folk, så etter to år som lærling ble jeg tilbudt jobb hos Edelfarm i Skjerstadfjorden, sier Bjørknes i en pressemelding.

Bjørknes skal jobbe både på land og på vann, da Salten Stamfisk først har fisk i sjøen før den flyttes i kar på et landbasert anlegg i Sørfjorden. Den sjøbaserte delen av arbeidet har Bjørknes god erfaring med, men planleggingsarbeidet og hva som skjer med fisken på land er nye arbeidsområder for den tidligere røkteren.

- Jeg forventer en bratt læringskurve i begynnelsen. Her blir det viktig å få kontroll og oversikt over hele prosessen og hva kunden ser etter i en god stamfisk, da uttaket skal planlegges etter kundens behov, sier Bjørknes.  

Stamfisken Bjørknes leverer brukes til å skape en ny generasjon med laks. Rogna som stamfisken gir fra seg, utgjør over 100 mill. kr. i omsetning for kunden deres i Sørfjorden. Den sjøbaserte produksjonen gjøres sammen med Wenberg Fiskeoppdrett og Edelfarm, som drifter lokalitetene for Salten Stamfisk. Bedriftene har felles eierskap og alle tre er en del av Salten Aqua-gruppen.

Ungt miljø

Bjørknes kommer fra et ungt arbeidsmiljø i Edelfarm og Wenberg Fiskeoppdrett, som forrige høst produserte økologisk laks for første gang. Finn Arne Laxaa (53) har selv vært med på utviklingen i Skjerstadfjorden, og gir stafettpinnen videre til Bjørknes som stamfiskkoordinator.

- Det har vært en rask utvikling de siste årene. Vi ser at det kommer flere unge krefter inn i næringen, og det er alltid hyggelig å se at de slår seg ned og stifter familie i nærheten av der de jobber, forteller Laxaa.

Bjørknes har solid erfaring fra sjøbasert lakseproduksjon, men vet at stamfisk er et eget fagområde.

- Jeg er fersk i jobben, men må kunne gjøre egne vurderinger fra første dag. Finn Arne Laxaa hadde jobben før meg, og han er til stor hjelp i overgangsfasen, forteller Bjørknes.

Arbeidsstedet i Sørfjorden er tilknyttet Benchmark Genetics Salten. Salten Stamfisk har eierandeler i selskapet, som tilhører Benchmark-konsernet som har hovedkontor i Bergen.

- Vi er veldig takknemlige for at vi har lokale arbeidskrefter som velger å satse på en karriere hos oss. Vi gleder oss til å jobbe sammen med Øyvind i en ny rolle, avslutter Jarle Solemdal, administrerende direktør i Salten Aqua og daglig leder i Salten Stamfisk.

Har du en sak du
vil tipse oss om?