Trude H. Nordli. Foto: Sjømat Norge.

Ny standard for MOM fremlegges i Florø

Når havbruksnæringen samles i Florø er miljøspørsmålet så viktig at det legges frem en helt ny standard for overvåkning.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

For fjerde året på rad arrangerer Sjømat Norge i samarbeid med Sogn og Fjordane Fylkeskommune, Fiskeridirektoratet region Vest og Fylkesmannen i Sogn og Fjordane miljøseminar i Florø. Seminaret er blitt så populært at det flere år på rad er sprengt kapasitet, ifølge Sjømat Norge.

- Jeg tror rendyrkingen av at dette skal være et miljøseminar, kombinert med at dette er et samarbeidsprosjekt mellom næring og forvaltning gjør at vi får en god arena for diskusjon og dialog, sier fagsjef i Sjømat Norge, Trude H Nordli i meldingen.

Førstemann

Et av mantra for seminaret er å sette søkelyset på problemstillinger, utfordringer og nye teknologiske løsninger. Årets konferanse vil blant annet være først ute med å presentere den nye MOM standarden, NS 9410 som akkurat er publisert.

- Den nye standarden er mer tilpasset dagens anleggsstruktur. Den vil forhåpentligvis bli et godt verktøy for både næring og forvaltning når anlegg skal måle sin påvirkning på miljøet, sier Nordli, som lover to interessante dager.

- Rensefisk er i vinden som aldri før. Steinvik Fiskefarm blir med og forteller om oppdrett av rognkjeks. Nærings- og fiskeridepartementet kommer og forteller om sine tanker rundt områdeforvaltning og trafikklyssystem. I tillegg vil en lete eter «jakten på tidstyvene i forvaltningen», melder de.

Bredt miljøfokus

Flere områder innen bærekraft og miljø blir løftet frem i Florø denne uken. Både SalmonGroup og Norges Naturvernforbund forteller om hvordan havbruk påvirker miljøet. Utfordringene knytt til en av de mest omtalte lakseelvene på Vestlandet, Vossoelven, blir også tatt opp. Her ble det for ikke lenge siden lagt frem en rapport om smoltens utfordringer før den når havet.

- OURU og det nye statlige miljøfondet er selvsagt viktig. Gjennom ordningen samler nå havbruksnæringen inn 13 millioner kroner årlig til uttak av fisk i elvene.

De påmeldte til samlingen får også muligheten til et besøk hos Sunnfjord rensefisk for å se på oppdrett av rensefisk.

- Vi lover to fantastiske dager med et godt program og muligheten til å bli oppdatert på det siste som skjer, sier Trude H. Nordli.