Gå til innhold
Mikal Eines (t.v.) og Eldar Arne Henden i nystartede Pure Farming satser på FLS Avlusersystem på eget servicefartøy som er under ombygging. Foto: Pure Farming.
Mikal Eines (t.v.) og Eldar Arne Henden i nystartede Pure Farming satser på FLS Avlusersystem på eget servicefartøy som er under ombygging. Foto: Pure Farming.

Nystartede Pure Farming AS,  vil ha full kontroll på egen avlusing. De har kjøpt brønnbåten «Eli Star» som får FLS Avlusersystem. - Som liten er vi redd for å ikke bli prioritert i et marked med for lite kapasitet, sier eierne i selskapet, Eldar Arne Henden og Mikal Eines.  

Pure Farming AS eies av Smølen Handelskompani på Smøla og Pure Norwegian Seafood på Averøy. De skal drifte to konsesjoner hhv en for Atlantos AS og en mørkegrønn (gruppe C) for Nekton Havbruk.

Det nyetablerte produksjonsselskapet jobber nå med å starte eget rederi og har kjøpt brønnbåten «Eli Star» som er under ombygging til servicefartøy ved Båt- og oppdrettservice på Averøy. Båtens primærfunksjon blir avlusing, men har også anlegg for notspyling ombord. Båten skal være klar i løpet av en måned, melder selskapet i en pressemelding.

Grønn konsesjon

- Når vi har valgt å investere i egen kapasitet og utstyr for avlusing, er det i frykt for ikke å bli  prioritert den dagen vi har behov for avlusing. Med store luseproblemer i regionen er det knapphet på kapasitet. Dette er på mange måter vår egen assuranse, sier Mikal Eines.

Selskapet har nylig fått en grønn konsesjon som vil kreve lusetall nær null. Konsesjonen skal være i drift i løpet av høsten.

- For å kunne ha minimale lusetall krever det tidlig behandling på en skånsom måte. Da er tilgang til avlusningskapasitet helt avgjørende, sier Eldar Arne Henden.

- Vi lever i et nisjemarked og jobber hele tiden med å levere så høy kvalitet som mulig. Ut fra våre vurderinger er Flatsetsund Engineering sin løsning et av de mest skånsomme systemene for avlusning som finnes på markedet. I tillegg er løsningen prismessig gunstig. Vi må ta godt vare på fisken vi har. Hver gang vi rører fisken, så påvirker det kvaliteten. Derfor må vi gjøre det så skånsomt som mulig, og helst ikke-medikamentelt, sier Henden.

I tillegg til avluserlinjen som skal monteres på «Eli Star», har de opsjon på to linjer i tillegg.

Stor interesse

- Pure Farming har kanskje bransjens strengeste krav til kvalitet på sluttproduktet. Deres produkter selges til noen av Europas mest krevende sluttkunder til høye kilopriser. For oss er det en fjær i hatten at de velger vårt system. Systemet som leveres er en standard løsning, men anlegget er tilpasset for å kunne kjøre større fisk gjennom, sier daglig leder i Flatsetsund Engineering, Kristian Lillerud.

- Vi opplever økende interesse for vårt system, også fra oppdrettere som Pure Farming som ønsker å kjøpe seg trygghet og fleksibilitet ved å ha eget avluseranlegg, sier Lillerud.

FLS Avlusersystem vasker lusa av laksen uten bruk av kjemikalier og med kort behandlingstid. Laksen suges inn i systemet, vaskes og følger vannstrømmen tilbake i sjøen. Fisken går hele tiden i sjøvann. Det gir ifølge produsenten lite stress og sikrer god fiskevelferd. Behandlingsmetoden har dokumentert fjerning av inntil 95 prosent av lusa på laksen og kan dokumentere svært liten dødelighet.

 

Har du en sak du
vil tipse oss om?