Fiskebåt. Foto: Espen Bierud, Havforskningsinstituttet.

Oppfordrer til å melde fra om dødfisk

Havforskningsinstituttet skriver at den skadelige algen Pseudochattonella denne uken er påvist i Skagerrak og langs kysten av Sørlandet.  De oppfordrer publikum til å rapportere til oss eller Fiskeridirektoratet dersom man observerer død fisk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I midten av april ble det registrert Pseudochattonella utenfor Hirtshals på danskekysten. I de påfølgende ukene har utbredelsen av algen spredt seg innover i Skagerrak og langs kysten av Sørlandet. I begynnelsen av uke 16 var det moderate mengder av arten i Flødevigen ved Arendal, men tettheten økte betydelig og var i slutten av uken tilstede i oppblomstringstettheter på ca 600 000 celler /l. Prøver tatt 25 april viser at arten fortsatt er tilstede i samme tetthet ved Arendal.

Arten har tidligere dannet oppblomstringer i Skagerrak og langs Sørlandet. I forbindelse med  oppblomstringene i 1998 og 2001 ble det registret dødelighet hos fisk i merder. Dødeligheten var størst når fronten av oppblomstringen passerte oppdrettsanlegg i tettheter i overkant av 500 000 celler/l. Havstrømmene vil mest sannsynlig føre til at oppblomstringen registrert ved Arendal vil transporteres langs Sørlandskysten og vil kunne runde Lindesnes i løpet av kort tid. Havforskningsinstituttet oppfordrer publikum til å rapportere til oss eller Fiskeridirektoratet dersom man observerer død fisk.