Gå til innhold
Annonse

Oppgradert dødfiskpumpe installeres på alle Mundal Båt fartøy

Mapex sin mutifunksjonelle pumpe installeres nå på alle Mundal sine fartøy. Foto: Mapex.
Mapex sin mutifunksjonelle pumpe installeres nå på alle Mundal sine fartøy. Foto: Mapex.

Mapex har videreutviklet en multifunksjonell pumpe for dødfisk og fiskeavfall med støtte fra blant annet Innovasjon Norge. Pumpen installeres nå på alle Mundal Båt sine fartøy. 

Annonse

Utstyrsleverandøren Mapex fra Haugesund startet i 2014 opp et prosjekt med støtte fra Innovasjon Norge, for å utvikle en pumpe for kverning av dødfisk og sirkulasjon av ensilasje til oppdrettsnæringen.

Daglig leder Jone Matre i Mapex sier de til nå har solgt 40 pumpeenheter. Foto: Mapex.
Daglig leder Jone Matre i Mapex sier de til nå har solgt 40 pumpeenheter. Foto: Mapex.

- Prosjektet har utviklet en robust løsning for behandling av død fisk, fiskeslo, omrøring/sirkulasjon av syretilsatt ensilasje. Det nye som vi nå har videreutviklet på pumpen, er en elektrisk motor i forskjellige størrelser, forteller daglig leder Jone Matre til Kyst.no/Norsk Fiskeoppdrett.

Testes ut hos samarbeidspartnere

Den nye løsningen for effektiv ensilasje sier han har vist meget gode resultater.

- Det er blitt veldig godt mottatt hos våre samarbeidspartnere. De første prototypene ble levert til Mundal Båt (videresolgt til Lerøy Vest A/S), Ilsvåg Holding og Bremnes Seashore Avd. Trovåg, opplyser han.

Blant annet har Mundal Båt AS valgt å implementere deres ensilasjemaskin på alle sine båter som skal utstyres for slik avfallshåndtering i fremtiden.

- Kvernpumpen som blir benyttet er en Mapex SMP 400 eller 500 serie sentrifugalpumpe produsert i syrefast rustfritt stål. Pumpen besitter to kuttekniver i pumpeinnløpet. Den ytterste kniven har som oppgave å grovkutte stor fisk/avfall der det går videre til den indre kvernkniven som maler opp til ensilasje.

Dette blir så pumpet tilbake i tanken der det blir både omrørt og sirkulert gjentatte ganger.

- Våre egne sentrifugalpumper er utviklet og produsert i syrefast stål slik at de er meget velegnet for bruk i syreholdig vann, i maursyre og saltvannblanding. De fleste kvernpumper som er på markedet i dag er produsert i støpejern som kan få store tæringskader i slikt miljø, legger han til.

Mapex:

  • Pumpefirma ble etablert i 1980 av Jone Matre og Ole Marvin Pedersen med lokalitet i Haugesund frem til 1986. Det drives nå av Matre, som er daglig leder.
  • Firmaet holder til på Frakkagjerd i Tysvær kommune.
  • Selskapet har egen produksjon av sentrifugalpumper i syrefast stål, og importerer også pumper og annet utstyr som de sammenstiller og videreutvikler.

- Pumpekapasitet er fra 600 til 6000 liter i minuttet. 

Jone Matre, daglig leder.

40 pumpesystemer levert

Pumpefirmaet har levert over 40 systemer i ulike varianter og til forskjellige bruksområder. Dette er primært utviklet for mat- og settefisk anlegg, samt fiskemottak og fiskeforedlingsanlegg.

- Pumpene kan leveres i seks forskjellige størrelser og kan utstyres med både elektrisk eller hydraulisk drift fra 5,5kW til 22kW. Pumpekapasitet er fra 600 til 6000 liter i minuttet. Startutrustningen består i en frekvensomformer som gjør det enkelt å justere for optimal drift, sier han til Kyst.no.

Selskapets primære kunder er innen fiskeoppdrett, skipsverft, fiskemottak, fiskeforedlingsanlegg, tankanlegg, rørleggere og kommuner.

Daglig leder Jone sier han avslutningsvis vil rette en stor takk til Steinsvik AS og Mundal Båtbyggeri for godt samarbeid. Han vil også takke Innovasjon Norge og Skattefunn som har bidratt til pumpeprosjektet.

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse