Laksemerder i Chile. Foto: Daniella Balin.

Over 3000 tonn laks tapt grunnet alger - Nå er det innført restriksjoner på frakt av fisk

3.250 tonn laks er bekreftet tapt grunnet algeoppblomstring i Chile den siste tiden, og nivåene av alger er stigende i regionene i Los Lagos, Aysen og Magallanes. Dette har ført til restriksjoner for laksenæringen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Cristian Hudson, direktør for Sernapesca Aysén, forteller til Kyst.no sitt søsternettsted Salmonexpert, at de har innført restriksjoner for å begrense spredningen av den giftige algen A. catenella, som 14 februar antas har tatt livet av 3250 tonn laks.

- Gjennom lovforskrifter har vi lagt bruke restriksjoner på flytting av fisk i et avgrenset område, og brønnbåter også har fordoblet innsats for å kontrollere og overvåke algenivåer, forteller Hudson.

I tillegg har flere av selskapene i området valgt å slakte ut den store fisken som er i merdene, for å unngå dødelighet og økonomiske tap.

Beredskapsplaner er klare

Hudson forteller lakseoppdrettere er på vakt og følger med algene samt at de har beredskapsplaner fastsatt av myndighetene, om dødelighet skulle oppstå.

- Koordinering mellom bedriftene og samarbeid rundt ressurser, effektiviserer prosessene når dødelighet oppstår. Fisk som hittil har omkommet i Aysén har gått til ensilasje eller blitt fraktet ut av området, opplyses det.

De siste dagene er det rapportert dødelighet på to lokaliteter ved i Quellón (Chiloé). Mandag denne uken rapporterte Invermar at de i regionen Los Lagos mistet 1600 tonn laks, til en anslått verdi på i 8,25 millioner USD. Det er ifølge den chilenske oppdretterforeningen påvist en rekke mikroalger i oppdrettsområdene den siste tiden.