Svømmeforsøket involverte merkede rognkjeks som ble filmet. Foto: Privat.

Rognkjeksen blir stresset i møte med laksen

Masterstudenten Fredrik Staven fra Nord universitet har undersøkt hvordan rognkjeks tilpasser seg livet i merden fra den settes ut, og til den blir vant til laksen. Resultatene hans kan bidra til en bedre lusebeitingseffekt hos rensefisken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Fredrik Staven sier han vil fortsette med næringsrettet forskning og bidra til å øke kunnskap om bruken av rensefisk. Foto: Privat.

I forsøket delte masterstudenten en gruppe rognkjeks som aldri før hadde møtt laks i to. Den ene gruppen ble plassert i merd med laks og en annen ble satt i et forsøkskar uten laks. Etter en måned ble begge gruppene plassert i forsøkskaret og eksponert for laks.

Resultatene viste at laks påvirket både atferd og stressverdier hos rognkjeks-gruppen som ikke hadde blitt eksponert for laks. Derimot hadde gruppen som var blitt tilvendt til laks over en måned, ingen stressrespons.

- Resultatene viste en høy primærstressrespons når naiv rognkjeks møter laksen første gang, forklarer Fredrik Staven til kyst.no.

Mindre stress med erfaring

Rognkjeks som hadde stått i merd med oppdrettslaks hadde signifikant lavere plasmakortisol-verdier (stresshormon), og viste ingen endring i svømmeaktivitet da laks ble introdusert til forsøkskaret.

Derimot hadde rognkjeks uten erfaring med laks forhøyede verdier og høy svømmeaktivitet som et resultat av fluktrespons.

- Funnene tyder på at rognkjeks i merd har undergått en fysiologisk tilvenning til laks, og har lært seg at laks ikke utgjør en direkte fare.

Hvor kort tilvenningsperiode som er nødvendig for å ikke få en stresset rognkjeks i merden, kan imidlertid ikke resultatene vise.

- Etter en måned har det i hvert fall skjedd en tilvenning, påpeker 28-åringen fra Flatanger.

Neste steg mener han blir å følge rognkjeksen fra utsett for å blant annet finne ut av hvor lang tilvenningsperiode fisken trenger for å ikke bli stresset.

Sett ut før lus kommer

Fakta om CycLus- «Optimalisert bruk av rognkjeks i bekjempelse av lakselus i lakseoppdrett- biologi, fiskevelferd og effekt som lusespiser i stor skala» har fått kortnavnet «CycLus».- Finansieres av Bjørøya og har etablert samarbeid med Nord universitet (NU), Nofima, Veterinærinstituttet, Norsk Regnesentral, NTNU, Thelma Biotel AS, INAQ AS, Marin Konsulent for Nord Trøndelag og Aqua-kompetanse.- Prosjektet ledes av førsteamanuensis Torstein Kristensen ved Nord Universitet. - Flere masterstudenter og doktorgradsstipendiater deltar.

Staven sier at funnene han har gjort kan bidra til en effektiv rensefunksjon gjennom hele året.

- En stresset rognkjeks er ingen god lusespiser, og så lenge denne tilvenningen foregår, kan man ikke forvente at den gjør en god jobb.

Det kan derfor være gunstig å sette ut rognkjeks i forkant av perioder der lusenivået i sjøen er forventet å øke, slik at tilvenningsperioden til laks er over før lusenivået går til værs.

- Et annet alternativ kan være knyttet til mere innovative løsninger der rognkjeks introduseres og tilvennes til laks før utsett, og jeg har en selv et par begivenhetsrike ideer om hvordan dette kanskje kan løses, sier Staven.

Bakgrunnen for oppgaven er at det i oppdrettssammenheng introduseres forskjellige arter lusespisere, inkludert rognkjeks i et lukket miljø med laks, tareskjul og varierende miljøendringer.

- Det har derfor vært hensiktsmessig å observere hvordan rognkjeks evner å tilpasse seg livet i et lukket system, med fokus på tilvenning til forskjellige typer stressorer, da spesielt nærværet av laks.