Rognkjeks illustrasjon. Foto: Pål Mugaas Jensen

- Rognkjeksen sliter med helsa

Veterinærintistituttet skriver at i kjølvannet av den økte bruken av rensefisk har sykdommene blomstret opp, og lusa blitt mer motstandsdyktig mot behandling.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I en artikkel på Forskning.no, viser Veterinærinstituttet at det estimeres at 30 millioner rognkjeks produseres i 2017, og at bruken av rensefisk ikke er uproblematisk.

Les ogsåTar over som Norges nest mest oppdrettede art

− Når du holder dyr tett under andre for­hold enn de er vant til, vil du alltid ha en risiko for at de blir syke. Det er heller ikke uproble­matisk at levende fisk brukes som medisin og hjelpepleiere. Rensefiskenes liv i fangen­skap blir som regel kort, og oppdretterne må stadig fylle på med ny rensefisk i merdene, sier fiskehelseansvarlig ved Veterinærinstituttet Anne-Gerd Gjevre i saken. 

– Sannsynligvis kan noen rømme også, uten at vi vet noe om effekten det kan ha på ville bestan­der.

Både Gjevre og kollega Brit Tørud, understreker at det er vik­tig av å lære mer om artene som brukes som rensefisk.

– Vi trenger mer kunnskap om rensefiskens biologi, hvordan den utvikler seg og om dens grunnleggende behov. For å oppklare sykdom trenger vi først kunnskap om hva som er normalt for dem, forteller Tørud.

– I tillegg trenger vi å undersøke hvordan de reagerer på miljøet i laksemerdene og hvilke bakterier, virus eller parasit­ter som kan føre til sykdom.

Leter etter mikroorganismer

Ifølge fiskehelseekspertene er ikke dette arbei­det så enkelt, da det ikke er tilstrekkelig å finne ut hva slags bakterier, virus eller annet rense­fisken dør med, for det er ikke nødvendigvis disse den dør av.

− For å se etter ukjente bakterier, virus og parasitter, er vi avhengige av de klassiske diag­nostiske metodene som dyrking og vevsun­dersøkelser, poengterer Tørud og fortsetter:

− Vi vet eksempelvis at bakterier som aty­piske Aeromonas og kanskje Pasteurella gir sykdom hos rognkjeks, men rensefisken kan antagelig også angripes av en rekke andre smittestoffer som vi foreløpig ikke kan påvise. Vi må altså først finne ut hvilke mikroorga­nismer som forårsaker rensefiskens død før vi kan lage nye metoder som kan påvise disse, og deretter utvikle vaksiner.

Det påpekes også at lusespiseren selv blir utsatt for luseangrep av skottelus.

- En studie gjort allerede i 2007 av Veterinærinstituttet, Havforskningsinstituttet og Universitetet i Oslo, viste at rognkjeks var en av hovedver­tene til denne parasitten. Det ble da funnet vill rognkjeks med opptil 700 skottelus.